Szorul a hurok a forradalmat becsmérlő Havas Szófia körül

Ha kimondják a bűnösségét, akár három év börtönbüntetést is kaphat.

A lap megemlékezik arról, a Jobbik azután jelentette fel az MSZP-s Havas Szófiát a kommunizmus bűneinek tagadása miatt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójával összefüggésben úgy nyilatkozott az orosz köztévének: a forradalom egy „horthysta provokáció” volt, amelynek során

„házról házra járva keresték a kommunistákat és a zsidókat”.

Hozzátette azt is:

„ezek nem radikálisok voltak, hanem valóságos fasiszták”.

A Jobbik feljelenti az '56-ot gyalázó MSZP-s Havas Szófiát

Mint arról beszámoltunk, Havas Szófia, az MSZP Egészségügyi és Szociális Tagozatának elnöke az orosz állami televízióban azt állította, hogy volt nácikból álló, CIA által kiképzett diverzáns egységek robbantották ki a forradalmat, amelynek során antiszemita pogromok zajlottak. A botrányos kijelentést követően az MSZP úgy nyilatkozott, nem értenek egyet Havas Szófia véleményével, de nem terveznek szankcionálni a történteket.

A nyilatkozat miatt az MSZP fegyelmi eljárást kezdeményezett Havas Szófiával szemben. Mivel a politikus a szocialisták budapesti elnökségének a tagja, így az országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsa jár el az ügyben – közölte Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke. Hozzátette: az ügy egyelőre folyamatban van, döntés még nem született.

A Magyar Idők információi szerint a hatóságok és az MSZP is csak az orosz köztévében elhangzott beszéd hivatalos fordítása alapján tud eljárni az ügyben.

Ha kimondják a bűnösségét, akár három év börtönbüntetést is kaphat.