Mivel lepje meg gluténmentesen étkező ismerősét? (x)

Mivel lepje meg gluténmentesen étkező ismerősét? (x)

A gluténmentes diétát fel lehet úgy fogni, hogy egy rossz dolog, de vehetjük úgy, hogy innentől új dolgokat próbálhatunk ki. Persze, ha mi magunk nem vagyunk érzékenyek rá, akkor nem igazán szükséges így étkezni. Amikor gluténmentes ételeket fogyasztó rokonról vagy barátról van szó, akkor kérdéses, hogy mi az, amit vihetünk neki ajándékba, hiszen nem ehet meg bármit. 

Ebben a cikkben olyan dolgokat sorolunk fel, amikkel biztosan nem lehet mellélőni. Nemcsak ételekben gondolkodhatunk, hanem akár ajándéktárgyakban is. 

Gluténmentes meglepetések

Napjainkban már jóval könnyebb helyzetben vannak azok az emberek, akik valami miatt nem esznek glutént. Egyre több az érzékeny fiatal és idős, így muszáj kicsit jobban belelátni abba, hogy mit ehetnek ezek a személyek. A Pamutlabor Pólónyomda gluténmentes étrendet hirdető pólói azonban akkor is tökéletes ajándékok lehetnek, ha tényleg nem tudjuk, hogy milyen csokit vagy nasit vigyünk valakinek. 

Jó megoldás a “Gluten-free superpower”, valamint a “Too cool for gluten” felirattal ellátott változat, amely nemcsak humoros, hanem praktikus is. Egy plusz felső mindenkinek jól jön, csak a méretet kell tudni hozzá, és máris mehet a meglepetéscsomagba. Rakhatunk mellé feliratos bögrét, vászontáskát, valamint párnahuzatot egyaránt. Nyugodtan válogathatunk a termékek között, hiszen egyikkel sem okozunk kellemetlenséget a másik számára. 

Gluténmentes ételek ajándékba

Aki gluténmentesen étkezik, az fogyaszthat rizst, kölest, hajdinát, kukoricát, de még burgonyát és gesztenyét is. Persze egyikkel sem ugrunk be egy születésnapra, hiszen nem túl személyes meglepetés egy 5 kilós gluténmentes liszt sem. Ami viszont szóba jöhet, az bármilyen olajos mag, ezekben ugyanis semmilyen káros anyag nincsen. De vehetünk mellé kukoricaalapú gabonapelyhet, amit amúgy lehet, nem venne meg magának, mert nem túl olcsó. 

Ha viszont valami egészségesebbet adnánk, akkor szóba jöhetnek a szárított gyümölcsök, hiszen ezekből kapható például olyan változat, amely étcsokiba van forgatva. Ez édesség, nem gluténos csoki, mégis jó érzés lesz neki elfogyasztani. Amennyiben valami extrával dobnánk fel az ünnepet, akkor pedig jöhet egy kész összeállítás esetleg sajtokkal, olyan finomságokkal, amiket nem biztos, hogy tart otthon, de tudjuk, hogy szívesen kipróbálná. 

Mire figyeljünk?

Bármilyen lisztet tartalmazó dolog, a kekszek, szószok, barna rizs, de még a sör is tartalmaz glutént. Így tehát hanyagoljuk a tortákat, süteményeket, ízesített söröket. Ne vigyük el olyan cukrászdába, ahol nem tud semmit választani, hiszen egyáltalán nincsenek mentes ételek.

Ha tényleg nem tudunk mit kitalálni, akkor a legjobb megoldás a már említett gluténmentes felirattal rendelkező pólók, ajándéktárgyak, hiszen ezeknek biztosan hasznát fogja venni, és még meg sem romlik.