Díjmentes autópálya-szakaszok 2021-től (x)

Díjmentes autópálya-szakaszok 2021-től (x)

A hazai gyorsforgalmi úthálózat használata a legtöbb európai országhoz hasonlóan díjköteles. Ennek oka, hogy az ilyen útszakaszok építése kiemelkedően drágának számít, és fenntartásuk is igen költséges. De az autósok által kifizetett pénz mindenképpen megtérül, hiszen az autópályák nem csak nagyon biztonságosak, de gyorsabb is rajtuk közlekedni, így főleg rendszeres használat esetén rengeteg idő takarítható meg a használatukkal.

További jó hír, hogy nem minden gyorsforgalmi út díjköteles, de az ingyenesen autózható útszakaszok köre évről évre változhat, ezért érdemes előzetesen tájékozódni.

Ingyenes gyorsforgalmi útszakaszok

Egy gyorsforgalmi útszakasz díjmentességének két fő oka lehet. A leggyakrabban azért használhatók ingyenesen bizonyos gyorsforgalmi útszakaszok, mert ezzel próbálják elérni, hogy meghatározott települések mentesüljenek a rájuk zúduló hatalmas átmenő forgalom alól. Ennek tipikus példája a Budapestet elkerülő M0 gyorsforgalmi út, amely a fővárost hivatott tehermentesíteni, de érdemes figyelni, hiszen ennek sem minden szakasza díjmentes. Legnagyobb része azonban matrica váltása nélkül is használható, így az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz, majd egy rövid fizetős szakaszt követően az M4 gyorsforgalmi út és az M3-as autópálya közötti rész, kiegészülve a Gödöllőig tartó M31-es autópályával.

A fentiek mellett ingyenesen lehet felhajtani, az M0 gyorsforgalmi út 11-es és 2-es számú főútak közé eső szakaszára, vagyis lényegében a Megyeri hídra.

A díjmentesen használható gyorsforgalmi utak másik körét azok a szakaszok alkotják, amelyek egy-egy épülőben lévő autópálya rövidebb átadott szeletét képezik. Ezek sok esetben még nem kapcsolódnak az országos gyorsforgalmi úthálózathoz, ezért jelenleg alacsonyabb forgalmat is bonyolítanak. Jó példák erre az M8-as és M9-es már megépült rövidebb szakaszai, valamint a hosszabb részen átadott M44-es autóút. 

Az idei évtől fizetőssé váló gyorsforgalmi utak

A folyamatosan bővülő gyorsforgalmi úthálózat velejárója, hogy a fizetős szakaszok köre is bővült 2021-ben. Az idei évtől díjkötelessé váltak olyan nemrég átadott - korábban ingyenesen használható - útszakaszok, mint az Egerbe tartó M25-ös és a Sopront elérő M85-ös, valamint az M4-es újabb részei. A 2021-es évtől fizetős autópálya szakaszok pontos listájáról mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódni, az esetleges büntetések elkerülése érdekében.

Jogosulatlan úthasználat

Az úthasználatra jogosító autópálya-matricákat mindig ajánlott az utazás megkezdése előtt megvásárolni és érvényesíteni, de ha ez valamilyen okból elmaradna, akkor lehetőség van ezt a felhajtást követő egy órán belül pótolni. A jogosulatlan úthasználat személyautók esetében 14.875 Ft összegű bírságot von maga után, amelyet érdemes minél hamarabb kiegyenlíteni, hiszen a hónapon túli fizetés már 60.000 forintos büntetést jelent. 2021 januártól az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát.