Izmos és robusztus testben csupa szív kutyalélek (x)

Izmos és robusztus testben csupa szív kutyalélek (x)

Nagyon izmos test, erőteljes állkapocs jellemzi a világ egyik legrégebbi ismert kutyafajtáját, a rottweilert. Már a római korban segítették az emberek munkáját, kiváló pásztorkutyaként tartották őket. A római légiósok a haszonállatok terelésében vették nagy hasznát ezeknek a rendíthetetlen és erős négylábúaknak. Éppen emiatt jutottak el a mai német Baden-Württembergben lévő Rottweil városába, amely egészen a XIX. századig nagyon fontos állatkereskedelmi központ volt. Innen ered a neve, itt kezdték el a tenyésztését a helyi mészárosok. Nekik és az ő javaiknak hatékony védelmet adtak ezek a kiváló őrzők.

Egykor mészárosok segítője, ma gyengéd barát

A rottweilereknek is fehérjeforrásként elsősorban húsra van szükségük, ehhez kínál a Falatozoo.hu állateledel webáruház minőségi kutyatápokat, amelyek közül mind a szárazeledeleket, mint pedig a nedves falatokat választhatja a gondos gazdi. Szerencsére ez a fajta igazán ellenálló a betegségekkel szemben. Nagy mérete miatt a csípő és könyök diszplázia hajlam jelenthet gondot nála. Ha helyesen táplálják, akkor ennek azonban nem túl nagy a valószínűsége.

Munkaszerető, megbízható és nagyon bátor

Sokan nagyon félreismerik ezt a remek kutyafajtát. Alapvetően nagyon nyugodt természetű, ragaszkodó és engedelmes fajta a rottweiler, a gyerekeket kifejezetten kedveli és óvja. A kinézete azonban elég félelmetes és erre még rá is tesz, hogy akció- vagy horrorfilmekben az agresszív és vicsorgó kutyát az esetek döntő többségében rottweiler alakítja.

A hitelesség kedvéért nem árt tudni, hogy abban az esetben, ha kutyatámadást rottweiler okoz, annak mindig az ember az okozója. A múltban előfordult, hogy kegyetlenül bántak velük és agresszívvé formálták őket. Ez nem csak erre a fajtára jellemző, a rottweiler nem veszélyesebb más kutyánál.

Családi kutyaként igazán remek barát és hűséges segítőtárs. Nem véletlenül alkalmazzák nagyon gyakran katonai vagy rendőrségi szolgálatban. Megjelenése nagyon határozott és tekintélyt parancsoló. Termete zömök, szinte kicsattan az energiától. Igazán ügyesen mozog és nagyon kitartóan és fáradhatatlanul dolgozik. Kiváló szaglása miatt nyomozókutyának ideális. Nagy testű, a kanok súlya elérheti az 50 kilogrammot is. 

Kiváló munka- és családi kutya

A rottweilerek ápolása egyáltalán nem bonyolult. Bundája rövid és csillogó, sötét fekete néhol vörösesbarna jegyekkel. A gazdiknak nem kell sok időt fordítaniuk a szőrzet kozmetikázására, elegendő csak a szőrváltási időszakban jól átkefélni pár alkalommal.

Ha rottweiler kölyköt szeretnél hazavinni, akkor mindenképp készülj fel arra, hogy a mentális neveléséhez sok és sokféle mozgás kell majd, hogy kellően terheld mind az izmait, mind pedig az okos kis buksiját. Ha nagy szeretettel neveled, akkor rendkívüli gyengédségével és odaadásával fogja majd ezt viszonozni neked és a családod minden tagjának.