A futás a hobbid? Vidd magaddal a kutyádat is! (x)

A futás a hobbid? Vidd magaddal a kutyádat is! (x)

A futás az egyik legjobb sport, de sokaknak unalmas, ha egyedül kell űzni. Viszont ha van kutyád, akkor már sínen vagy, ugyanis aligha találsz nála kitartóbb, lelkesebb, hűségesebb edzőpartnert. Ráadásul neki is jól fog esni, ha a séta mellett egy kicsit intenzívebben is átmozgathatja magát.

Egy szó mint száz, kapd fel a futócipőt és a pórázt, és irány egy jót kocogni! Persze azért előtte olvasd el hasznos tanácsainkat is.

Mit vigyél magaddal?

A futás az a mozgásforma, amihez nincs szükség túl sok felszerelésre - megfelelő ruházat, egy futócipő és egy kisebb méretű táska a szükséges kellékeknek. Hogy mik ezek? Például ivóvíz, itatótál a kutyának, esetleg zsebkendő és mobiltelefon.

Ha olyan helyre mentek, amerre sokan járnak, akkor pórázon vezesd magad mellett kedvencedet, de ha egy néptelen, erdős részen sportoltok, akkor el is engedheted. Viszont ekkor is tartsd szemmel, és ne engedd messzire kóborolni. Azokat a helyeket pedig messzire kerüld el, ahol épp vadászat van, vagy a rókák veszettség elleni vakcinázása folyik!

Milyen kondiban van a kutyád?

Lehet, hogy te nevetve lefutod a félmaratont, de ha az ebnek eddig csak a háztömb körüli séták jelentették a mozgást, akkor valószínűleg nincs olyan jó erőben, mint te. Ezért fokozatosan szoktasd hozzá a futáshoz: eleinte mehet a tempósabb séta, majd egyre több szakaszon válts át kocogásba. Amikor már ettől sem fárad ki, akkor jöhet a gyorsabb, megerőltetőbb futás.

Persze az sem mindegy, hogy az állat milyen idős, és milyen fajta. A kölykök és az idős kutyák természetesen nem bírják olyan jól a terhelést, a “nyomottabb” orrú fajták pedig nehezebben kapnak levegőt, így hamar kifulladhatnak. Ellenben egy husky vagy vizsla (illetve a vadász- és terelőkutyák többsége) minden gond nélkül lefut akár 10 kilométert is.

Hogyan ügyelj kedvenced biztonságára?

A futás mindaddig jó, amíg az ember és az állat is örömét leli benne. De ha már kényelmetlen vagy fájdalmas, az sokat elvesz az élvezeti értékéből. Az aszfalton való kocogás nem épp előnyös a kutyának, hiszen nyáron a felforrósodott flaszter égetheti a tappancsát, télen pedig megsebesítheti a só vagy a síkosságmentesítésre használt apró kavicsok.

A terepen való futás sokkal komfortosabb számára, de ha felnyüszít, akkor mindig nézd meg, nem lépett-e bele valamibe, ami megsebezte a talpát. Hazatéréskor pedig vizsgáld át a lábait, hogy nem sértette-e fel valami.

És mi lesz a jutalommal?

A futásban való részvételért természetesen jutalom is jár - például egy adag ízletes Panzi Fit Active eledel a Kutyakajas.hu Webáruházból! Hisz nincs is jobb, mint egy kellemesen fárasztó edzés után megtömni a bendőt finom falatokkal, majd elnyúlni a kanapén vagy a fekhelyen.

A közös futások után sose felejtsd el megdicsérni a kutyát, hiszen a pozitív megerősítésnek köszönhetően nem csak azért fogja várni a következő alkalmat, hogy újra futhasson, hanem hogy neked is örömet szerezhessen.