Az egészséges állat velejárója a kutyakaki (x)

Az egészséges állat velejárója a kutyakaki (x)

Nyilván, amikor belelép valaki egy “fűben felejtett” kutyakakiba, nem az lesz az első gondolata, hogy milyen klassz, hogy ilyen egészségesek a környék négylábúi. A kutyagumi összeszedése vagy ott hagyása mindig a gazda felelőssége. Az állat örül, hogy szabad levegőn lehet és elvégezheti a kis- és nagydolgát. Ezek a dolgok az emésztéssel együtt járnak, viszont ha napokon át nem jelentkezik végtermék, az komoly betegség tünete lehet.

Ha csak átmenetileg szünetel az output

A kutyák ellátására több javaslat is van, abban azonban mindenki egyetért, hogy tiszta, friss víznek mindig kell lennie olyan helyen, ahol a jószág bármikor elérheti. A székrekedés gyakori oka az elégtelen mennyiségű vízfogyasztás, ami gyorsan kiszáradáshoz vezet. Ha nagyobb mennyiségű csontot adtál a kedvencednek, esetleg lenyelt valamilyen idegen tárgyat, az mind járhat ürítési problémával. A BioZoo.hu gyomorproblémákra való készítményei között elérhető probiotikum készítmény vagy a hidegen sajtolt máriatövis- és lenmagolaj megoldhatja a hirtelen keletkezett, átmeneti emésztési zavart. A porrá őrölt útifűmaghéj pedig segít a bélben elakadt tárgyakat, ételmaradékokat eltávolítani.

Sétáljatok nagyot!

Olykor már a hosszabb séta is meghozza a kívánt eredményt. A szaladgálás beindítja a bélmozgást, ezért szükséges elégszer, és naponta legalább egyszer egy hosszabb levegőzést beiktatni. Ha erős a gyanúd, hogy a táplálkozásban rejlik a baj forrása, azon könnyen tudsz segíteni. Akár a fenti készítményekkel, de otthon is találhatsz sütőtököt, kókuszolajat, lenmagot, amikből egy keveset kell naponta adnod az ebnek addig, amíg helyreáll az emésztése.

FONTOS: Embereknek szánt gyógyszert ne adj addig a kutyádnak, amíg nem egyeztettél állatorvossal. Hasonlóan kerüld az ásványi olajokat (olívaolaj, ricinus) is.

Két nap alatt sincs kutyagumi

Ha a mozgásra, több folyadékra, magas rosttartalmú és emésztést segítő táplálék hatására sincs javulás, akkor haladéktalanul keressétek fel az állatorvost. Sőt, ezt akkor is tedd meg, ha rendszeresen ismétlődik a jelenség. Ilyenkor több betegség is meghúzódhat a háttérben. 

  • Férgesség
  • Prosztatabetegség
  • Stressz

A kiváltó betegséget is kezelni kell ilyenkor, azonban még fontosabb, hogy a vastagbélben megrekedt széklet ne jusson vissza a kutyus szervezetébe. Ezt megelőzheted azzal, ha megfigyeled a négylábút: elvégzi-e rendesen a dolgát, erőlködik-e közben, milyen az ürülék állaga. Otthon is tartsd szemmel, hogy van-e étvágya, mennyire viseli jól, amikor simogatod a hasa környékét.

Időnként előfordulhat székrekedés a kutyák körében is, ezért érdemes beszerezned a BioZoo.hu emésztést segítő termékeiből egyet. Így azonnal tudsz a kedvenced baján segíteni. Viszont, ha még ezután sem tud nagy dolgot intézni, vagy újra és újra előfordul, akkor ne habozz felkeresni egy állatorvost.