Kényelmes hálószobai fekhelyek (x)

Kényelmes hálószobai fekhelyek (x)

Számtalan szempontot, műszaki paramétert, funkciót szükséges megvizsgálnunk, ha ágyvásárlásra adjuk a fejünket. Mik a legfontosabb szempontok, amiket érdemes átgondolni, mielőtt meghozzuk a végső döntést? Ehhez adunk most néhány tippet.

  1. Franciaágy vagy ágykeret

A franciaágy és az ágykeret között az a különbség, hogy míg az első esetben használatra kész ágyat kapunk, addig az ágykeret nem tartalmazza a matracot.  Ez az ágykeret előnye, hogy kiválaszthatjuk hozzá a számunkra legideálisabb matracot. A SzenZa Bútoráruház ágykeret kínálatában talál  fából készült, és kárpitozott ágykereteket is, farugós ágyráccsal,  praktikus, felnyitható ágyneműtartóval. 

  1. Az ágy mérete

Fontos szempont az ágy méretének kiválasztása. A kétszemélyes ágyak 140, 160 vagy 180 cm szélesek, az ágykeretek pedig ilyen matracok méretéhez igazodnak. A fekvőfelület mérete jó kiindulópont lehet, de ha az ágykeret mellett döntünk, azzal is számolnunk kell, hogy a keret vastagsága még hozzáadódik a fekvőfelület méretéhez. 

Ellenőrizzük az ágy befoglalóméretét is (mekkora területet vesz el a térből), hogy biztosan elférjen a kiszemelt bútordarab a hálószobában. Erre egyébként van egy nagyon egyszerű megoldás: a tervezett ágy méretét mérjük ki és ragasszunk oda maszkolószalagot. Néhány napig hagyjuk ott ezt a “keretet” és vizsgáljuk meg: elég hely marad az ágy mellett? 

Fontos még az ágy fejvégének magassága is, ami főleg tetőtéri lakásoknál okozhat gondot. Illetve ha nehezen kelünk fel alacsonyabb helyekről, akkor nem érdemes 45 cm-nél alacsonyabb ágyat választani, de ma már kaphatók magasított változatok is.

  1. Ágyneműtartó

Egy ágyneműtartóval rendelkező ágy mindig praktikus. Ez nem jelenti azt, hogy oda kizárólag a takarókat párnákat kell tenni, hanem lehet bármi mást is. Ha kevés tárolóval rendelkezünk a lakásban, az ágyneműtartó nagy segítség a helyhiány orvoslására.

Ha ágyneműtartós ágyat választunk, figyeljünk oda, hogy megfelelően zárt legyen a tárolótér, ne porosodjon a bent tárolt holmi, illetve hogy a ki- és becsukása is gördülékeny és könnyű legyen. 

A fa ágykeretek esetében az ágyneműtartó gyakran egy ágy alá tolható fiók, de vannak felnyitható ágyneműtartóval rendelkező ágykeretek is. 

A kárpitozott ágykeretek általában felnyitható ágyneműtartóval készülnek, a jobb minőségűekben gázrugós vasalat segíti a felnyitást, és a vasalattakaró védi az ágyneműt a becsípődéstől.

  1. Matrac

Talán a legfontosabb a megfelelő matrac kiválasztása a pihentető alvás érdekében. Szerencsére nagyon sok kifejezetten matracra szakosodott boltot találunk, melyekben megismerkedhetünk a különböző matrac típusokkal. Szánjunk rá időt, és hallgassuk meg a szakértők termék ismertetését, és próbáljuk is ki a különböző matracokat.

A legfontosabb kérdés talán az ágy típusának és méretének az eldöntése. Ha ezzel megvagyunk, nézzünk szét a bútoráruházakban személyesen, és próbáljuk ki őket, hiszen így tudjuk meghozni a legjobb döntést.