Útmutató, hogyan válaszd ki a tökéletes tükröt otthonod falára (x)

Útmutató, hogyan válaszd ki a tökéletes tükröt otthonod falára (x)

A megfelelően megválasztott tükör a falon teljesen új életet adhat az egész térnek. Mivel a tükör visszatükrözi a vele szemben lévő dolgokat, így óvatosan kell a helyét kijelölnünk. A tükrök számtalan funkciót látnak el azonkívül, hogy visszatükrözik arcmásunkat.

A lakberendezők használják a tér egy részének kihangsúlyozására, a térérzet növelésére. Tökéletesen megfelel arra, hogy a helyiség a tükör által visszavert fénytől még fényesebb és világosabb legyen. Három fontos dolgot osztunk meg veled, mely nélkül nem dönthetsz a tükör megvásárlásáról.

Találd meg a megfelelő formát

A lakberendezésben a forma nagy szerepet játszik bármely tér meghatározásakor. Hangulatot teremthet, kihangsúlyozhat egyes részeket, esetleg illúziót kelthet. A helyiségek berendezésekor a tükör hasonló módon változtathat a stíluson.

A nagyobb bútoráruházakban, mint például a mömaxban, az előszobabútorok különböző típusai kaphatóak, ezekhez pedig jól illeszkedő tükörválasztékuk is hatalmas. A formákat tekintve a hosszú, vízszintes tükör kiválóan futtatja végig szemünket a falsíkon, melyre ráhelyeztük, így az ott lévő bútorok, kiegészítők szembetűnőbbé válnak.

A szögletes formák visszafogottságot jeleznek, míg a lekerekített tükrök lágyabb, szeszélyesebb hangulatot eredményeznek. Több eltérő méretű és formájú tükör egy helyre rendezve hasonló hatást kelt, mint egy műalkotás. 

A méret is számít

A tükör pontos mérete a saját vizuális preferenciánktól függ, de a tér rendezetlennek tűnhet, ha a többi kiegészítővel, bútorral nincs összhangban. A méret megválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a tükör fókuszpontként vagy csak háttérként szolgálja a teret. Egy apró tükör a nagy falfelületen elveszik, jelentéktelenné válik, ezért mindig vegyük figyelembe a fal valós méretét. Ha fókuszként állítjuk a helyiségbe a tükröt, akkor a nagysága tűnjön ki a térből. Tovább fokozhatjuk ezt egy különleges keretválasztással.

Amennyiben a háttér részeként kívánjuk használni a tükröt a szobában, akkor semleges keretű, hatalmas méretű darabot válasszunk. Ezáltal a funkciója az lesz, hogy a teret nagyítsa. Játszhatunk a tükör fényvisszaverő képességével úgy, hogy egy adott tárgyra irányuljon a visszatükröződő napfény, ezzel az válik a fókuszponttá a helyiségben.

A stílusos tükör

A tükör a szoba stílusához illeszkedhet, de még nagyobb hatást válthat ki, ha egy szokatlan, eltérő formát viszünk a helyiség dizájnjába. A díszes, aranyozott keretű hagyományos változatok gyakran jó választásnak bizonyulnak, azonban egyes helyiségekben jobban mutat egy eltérő kultúra, népcsoport által ihletett modell választása.

Divatosak manapság a natúr, természetes anyagokkal keretezett tükrök, melyek Indiából vagy más keleti országokból érkeznek. Egyes modellek kiegészítő funkcióval készülnek, így a keretük széles tárolópolccal ellátott, mely tökéletes lehet az előszobában a kulcsoknak és egyéb kisebb dolgoknak a tárolására.