Folyadék került a laptopra, mit tegyek? (x)

Folyadék került a laptopra, mit tegyek? (x)

Ha folyadék került a laptopra, akkor azért még ne essünk kétségbe, mert ez még nem a vég! Vannak bizonyos óvintézkedések, amiket meg tudunk tenni annak érdekében, hogy mentsük, ami menthető. És vannak olyan dolgok is, amiket nem érdemes ilyenkor megtenni. Ezeken megyünk most végig ebben a bejegyzésben.

Folyadék került a laptopra? Ez veszélyes!

Új vagy használt laptop? Teljesen mindegy, ugyanis bármelyikre is kerül folyadék, az ugyanolyan probléma ma is, mint korábban. A leggyakrabban azoknál tapasztalható ez a jelentés, akik szeretnek kávézni vagy teázni a gépük mellett, ellőtt. De nemcsak velük, hanem igazából bárkivel megeshet.

Sajnos a folyadékok nagyon veszélyesek a gépre nézve. És ez független attól, hogy kóláról, vízről, kávéról vagy sörről van-e szó. Viszont van rá mód, hogy megmentsük az informatikai eszközünket.

Nézzük is a tippeket, amivel megoldhatjuk a megoldhatatlannak tűnő gondot, a folyadékot!

  1.  Azonnali kikapcsolás!

Ha még magától nem kapcsolt ki, akkor nekünk kell azonnal kikapcsolni a készüléket! Emellett gyorsan húzzuk is ki az áramforrásból, áramtalanítsuk. A legegyszerűbb módja a gyors kikapcsolásnak a bekapcsológomb nyomva tartása néhány másodpercig.

  1. Nem kapcsoljuk vissza a laptopot!

Sokan próbálkoznak szinte azonnal azzal, hogy visszakapcsolják a gépüket. Méghozzá azért, hogy meggyőződjenek róla, hogy ugye semmi gond sincs vele? Ennek nem sok értelme van, ez egy hibás reakció. Ne csináljuk!

  1. Távolítsuk el a felesleges folyadékot!

Ne próbálgassuk a bekapcsolást, hanem amennyire csak lehet, távolítsuk el a felesleges folyadékot a laptopról, billentyűzetről, képernyőről. Gyorsan fordítsuk fejjel lefelé, hogy a folyadék a gravitációnak hála kifollyon és ne még jobban bele.

  1. Vegyük ki az akkumulátort!

Sürgősen távolítsuk el, ha elérhető és kivehető. Sajnos ez nem opció egy beépített akkumulátorral rendelkező Apple laptop esetén. De ha nem ilyet használunk, akkor erről semmiképp ne feledkezzünk meg.

  1. Kapcsoljuk ki a külső alkatrészeket is!

Mindent kapcsoljunk ki körülötte, amivel kapcsolatba kerülhet. Ebbe beletartoznak a pendrive-ok, amiket ki kell húznunk. A vezeték nélküli adaptereket szintén, a különböző töltők és például a külsős egér is ilyen.

+1: Szedd szét a laptopot!

Azzal, hogy szétszedjük a laptopot, gyorsítjuk a száradását. Ha kicsit is értünk hozzá, mindenképp érdemes darabjaira szedni a gépet, mivel úgyis ezt csinálnák a szervizben. 

Sőt, akár tovább is mehetünk (ha értünk hozzá). Szét lehet szedni a HDD-t, RAM-ot, stb.

Mit ne tegyünk?

Ne szárítsuk radiátoron vagy egyéb hőforrással! A hajszárítót is felejtsük el! Ezekkel csak ártani fogunk. Minél előbb irány a szerviz, ez a legjobb, amit tehetünk.