Magasabb fizetésre és a munka és a magánélet közötti egyensúlyra vágynak a munkavállalók (x)

Magasabb fizetésre és a munka és a magánélet közötti egyensúlyra vágynak a munkavállalók (x)

A Kaspersky számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég által végzett kutatás szerint a fizetés és a személyes kényelem növekedése után a válaszadók által említett harmadik leggyakoribb oka a munkahely-váltásnak az érdemi és tartalmasabb munkakör keresése. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy a 2020-as év eseményei – köztük a koronavírus-járvány – miatt az emberek újragondolták jelenlegi munkájukat, és egyre inkább felismerték az idő értékét, továbbá azt, hogy mire szeretnék azt fordítani.

A globális koronavírus-járvány következtében a munkavállalók 35%-a fontolgat munkahelyváltást a következő egy éven belül – derült a Kaspersky Securing the Future of Work, azaz a Munka jövőjének biztosítása című jelentéséből. A válaszadók által említett két legfőbb mozgatórugó a magasabb fizetésre való törekvés (49%), a másik pedig a munka és a magánélet közötti megfelelő egyensúly kialakítása (41%) volt.

A munkavállalóknak megfelelő hozzáállást kell tanúsítaniuk

Az emberek új munkavégzési környezetet fognak kialakítani a vágyaik és a lehetőségeik újragondolásával. Arra fognak törekedni, hogy megőrizzék a távmunka és a kényelmesebb körülmények nyújtotta előnyöket, akár munkahelyet váltanak, akár maradnak a jelenlegi munkakörükben. Ennek eléréséhez a munkavállalóknak megfelelő hozzáállást kell tanúsítaniuk, tehát meg kell tanulniuk rugalmasabbnak lenni és bizonyos szempontból okosabban dolgozni, nem pedig az online pókert nyomkodni. Az már csak hab a tortán, hogy nekik kell kialakítaniuk a munkakörnyezetüket, ahogy annak megbízhatóságáért és biztonságosságáért is nekik kell vállalniuk a felelősséget. Ha így tesznek, az még versenyelőnyt is jelenthet a munkáltatók szemében – vallják a szakértők.

A munkavállalók bátran újrakonfigurálják a munkanapjukat

Az embereknek a munkaerőpiaci bizonytalanságok ellenére is megvannak a maguk ambíciói. Bár szinte minden második válaszadó a jelenlegi pozíciójában szeretne maradni, sok munkavállaló bátran újrakonfigurálja a munkanapjait, és arra törekszik, hogy az jobban illeszkedjen a magánéletéhez. Sőt, a korlátozások, a lezárások és a távmunka idején még arra is több idejük jutott, hogy elgondolkozzanak a karrierjük későbbi állomásairól, tovább képezzék magukat, vagy akár valami újat tanuljanak, ha arra van szükség. Bármelyiket is választották, a legnagyobb motivációs erő egy új munkakör kipróbálására a jobb fizetés (49%), a második leggyakoribb ok pedig a munka és a magánélet közötti nagyobb egyensúly megteremtése (41%) volt.

Aki tehát szeretné felfedezni, hogy milyen lesz a jövőbeni munkavégzés, és hogy abba, hogyan illeszkednek majd bele az emberek, annak a szakértők azt javasolják, hogy játsszon a cég új kaland-videójátékával, amely egy munkanapon viszi végig a játékosokat, és közben bemutatja azokat a szokásokat és döntéseket, amelyek segítségével a munkavállalók a kezükbe vehetik a saját jövőjüket. Csoda, ha a játékot úgy hívják: „Own Your Future”?