NFL: változtatásokra van szükség az agyrázkódási protokollban (x)

NFL: változtatásokra van szükség az agyrázkódási protokollban (x)

Az NFL és a játékosok szakszervezete szerint az agyrázkódási protokoll módosítására van szükség, azért, hogy a sportolók még inkább biztonságban legyenek. Ezt a témát Tua Tagovailoa esete hozta újra fel.

A Miami Dolphins játékosa, Tua Tagovailoa a Cincinnati Bengals ellen szenvedett agyrázkódást, négy nappal azután, hogy az előző mérkőzésen megsérült. Az NFL és a játékosokat képviselő
szakszervezet közös nyilatkozatban jelezte, hogy ugyan a vizsgálat még folyamatban van, de valószínűsíthető, hogy a protokoll meg fog változni. A hírek szerint kirúgták azt az orvost, aki engedélyezte az irányító Tagovailoa játékát a Cincinnati Bengals elleni mérkőzésre –
amire természetesen lehetett fogadni a sportfogadás online oldalak legtöbbjén.

„Az NFL és az NFLPA egyetért abban, hogy módosításokra van szükség az agyrázkódási protokollban a játékosok biztonságának növelése érdekében. Várhatóan a következő napokban változtatásokat eszközölünk a protokollon a felülvizsgálati folyamat során eddig tapasztaltak alapján"

– áll a közleményben.

A Buffalo Bills elleni múlt mérkőzést követően Tagovailoa mozgása bizonytalannak egy igencsak erőteljes szerelést követen, de az eset után az orvosi stáb kiértékelte a helyzetet, és engedélyezték, hogy a játékos visszatérjen a pályára a második félidőre. Majd jött a következő,
Bengals elleni találkozó, amikor már Tagovailoa görcsösen mozgott, a vége pedig az lett, hogy hordágyon vitték le a pályáról. Az NFL szerint minden jel arra utal, hogy a csapat orvosai a megfelelő protokollt követték. Dr. Allen Sills, az NFL vezető orvosigazgatója is arról beszélt, hogy Tagovailoát egy független neurológus megvizsgálta az agyrázkódás tüneteire, mielőtt csütörtökön engedélyezte volna a játékot.

„Az NFL és az NFLPA nagyra értékeli a független neurotraumatológusokat, akik kizárólag a játékosok biztonságának előmozdítása érdekében áldozzák idejüket és szakértelmüket a játékunkra. Ez a program az elmúlt 12 szezonban biztonságosabbá tette a játékunkat a benne játszó sportolók számára"

- áll a közleményben.

Fejsérülések az NFL-ben: nem játék Több vizsgálat is rámutatott, nagy valószínűséggel kapcsolat áll fenn az amerikai futball során elszenvedett ütések és a degeneratív betegség kialakulása között. A Bostoni Egyetem orvostudományi karának kutatói 202 már elhunyt NFL-játékost agyát vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy 99 százalékuknál kimutatható az idegrendszer degeneratív betegsége. A szakemberek úgy vélik, hogy a degeneratív betegséget a tau fehérje egy kóros formájának felhalmozódása okozza, ami az agysejtek pusztulásához és egy sor klinikai tünethez, köztük emlékezetvesztéshez, zavarodottsághoz, gyengülő ítélőképességhez, depresszióhoz, öngyilkossági hajlamhoz, és akár demenciához is vezethet.

Korábbi tanulmányok is foglalkoztak már az amerikai futball okozta agyi károsodásokkal. Egy 2016-os amerikai tanulmány például kimutatta, hogy csaknem minden második visszavonult amerikaifutball-játékos az agyrázkódás tüneteit mutatja.

Az NFL-t rengeteg bírálat érte, amiért hosszú időn át alábecsülte az agyrázkódás egészségkárosító hatásait, a jelenségről 2015-ben játékfilm is készült Sérülés (Concussion) címmel, Will Smith főszereplésével.