Hasznos tippek a legpuhább pogácsa elkészítéséhez (x)

Hasznos tippek a legpuhább pogácsa elkészítéséhez (x)

Kívül ropogós, belül pedig még egy kicsit gőzös - biztosan neked is beugrottak erről olyan emlékképek, amikor a nagymamád frissen sült pogácsáját majszolod, és egyszerűen nem tudsz betelni vele.

Lehet, hogy a nagyidnak ment, de a pogácsa elkészítésének elsajátítása a semmiből kicsit bonyolult lehet számodra, mivel számtalan dolog elromolhat a különböző lépések során. Ezért szeretnénk most megosztani néhány tippet arra vonatkozólag, hogy hogyan is készíthetsz ízletes pogácsákat minden alkalommal. 

Tippek

Először is a jobb kelés érdekében használj a tészta elkészítéséhez inkább hideg vajat - minél hidegebb, annál jobb. De ez egyaránt vonatkozik arra a tálra, amiben összekevered, továbbá a Lakberbazár konyhafelszerelés kínálatában beszerezhető pogácsaszaggatóra is, amellyel megformázod majd.

Ha a keverésről van szó, fontos, hogy ne vidd túlzásba! Csupán addig keverd, amíg a tészta össze nem áll! Bár a konyhai robotgép segíthet alacsonyan tartani a hőmérsékletet, könnyű vele túlkeverni, ezért mi azt javasoljuk, hogy használd inkább a kezeidet. 

Végezetül pedig miután összekeverted és megkelesztetted a tésztát, illetve megformáztad a pogácsákat, érdemes a sütés előtt még egy kicsit lehűtened őket. Ezt az időt használhatod a sütő előmelegítésére, hogy a konyha ne melegedjen fel a tészta készítése közben. A végső lehűlés ugyanis ellazítja a glutént, ami lágy állagot eredményez majd. 

Távolság

A pogácsákat általában körülbelül egy hüvelyknyire kell elhelyezni egymástól, hogy ne süljenek egybe. De megpróbálhatod úgy is sütni őket, mint a fahéjas tekercseket, így szép, puha lesz az oldaluk.

Most, hogy fel vagy szerelve ezekkel a tanácsokkal, ideje, hogy megnézz pár isteni pogácsareceptet is. 

Omlós sajtos pogácsa

Ehhez a recepthez először is szükséged lesz 60 dkg lisztre, amihez hozzá kell adni 1 evőkanál sót, és belemorzsolni 15 dkg margarint, illetve 10 dkg zsírt. Ezután pedig futass fel egy csomag élesztőt kis tejben!

Ha mindez megvan, add hozzá az összes hozzávalót, és dolgozd el őket alaposan. Ennél a receptnél nem lesz szükség kelesztésre, így a következő lépés egyből a tészta kinyújtása és kívánt alakúra történő szaggatása lesz. 

Ezt követően annyi még a teendő, hogy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezed, lekened egy felvert tojással, majd fél órát meleg helyen pihenteted. Végezetül pedig süsd készre 200 fokos előmelegített sütőben!

Isteni finom túrós pogácsa

Először is morzsolj el 25 dkg vajat 25 dkg liszttel és 2 teáskanál sóval! Majd adj hozzájuk 25 dkg túrót, illetve 1 tojást, és gyúrd össze jó alaposan! 

A továbbiakban nyújtsd ki a tésztát ujjnyi vastagra, és szaggasd ki a pogácsákat, amelyeket sütőpapíros tepsire sorakoztatva kenj le felvert tojással. Ha pedig éppen úgy tartja kedved, akkor megszórhatod akár szezám- vagy tökmaggal is. Végezetül told be a tepsit a 220 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt aranyszínűre sül.

Igaz, hogy a két fenti recept a legegyszerűbbek közül való, de garantáltan a család minden tagja imádni fogja, és biztos, hogy repetát kérnek majd belőle.