Pontosan mit is csinál egy HEPA szűrő? (x)

Pontosan mit is csinál egy HEPA szűrő? (x)

Mostanában mindenhol azt hallom, hogy HEPA szűrő, HEPA szűrő, HEPA szűrő… Lehet, hogy nem egy új keletű dologról beszélünk, mégis úgy érzem, hogy csak napjainkban értékelődött fel ennek a speciális kis szűrőnek a szerepe. Az a higiénia, amit a HEPA termék biztosít, valóban kiemelkedő. 

A következő cikkben tehát most ezt a produktumot vesszük górcső alá, és részletesen bemutatjuk a legfőbb használati előnyeit. Tarts velem te is!

Milyen szűrő az a HEPA szűrő?

A szűrők kínálata nagy és változatos, de van egy szűrő mind fölött, ami valamilyen oknál fogva kiemelkedik ebből a kínálatból. Lessük hát meg a Porzsakcentrum.hu szűrőit, amelyek között biztosan akadnak HEPA szűrők is! De pontosan mitől HEPA a HEPA? 

A HEPA rövidítés tulajdonképpen a high efficiency particulate air fogalomra utal. Az amerikai előírások szerint a 0,3 mikron méretű részecskéknek a 99,97%-át szűri meg ez a szűrő, egyenesen 3 szűrési eljárás kombinálásával. A HEPA szűrők képesek elbánni az allergénekkel, a szennyeződésekkel, a pollenekkel és a penészspórákkal is. 

Európában hasonló minősítési rendszerrel találkozhatunk, ám valamivel lazábban kezelik ezen a kontinensen a témát. Az európai HEPA szűrőknek a 0,3 mikron nagyságú részecskéknek a 85%-át kell megtisztítaniuk. Nem, nem csak ekkora teljesítménnyel bíró termékek vannak a piacon, de ez az alapkövetelmény.

Így működik a HEPA szűrő a gyakorlatban

A szűrő papírból készül, amikben üvegrostok futnak. Ezek a rostok mindenhol ott vannak a szűrőn belül, s háromféle módon fogják fel a szennyeződéseket. 

A nagyobb részecskéket a rost fogja meg, ezeket a légáramlás sem tudja elmozdítani a helyükről. Ugyanaz érvényes a kicsi részecskékre is, mivel a szennyeződéseket a légáramlás még gyorsabban mozgatja, tehát ezek könnyebben a rostokba tapadnak. 

A közepes méretű részecskéket ugyan még röpíti a légáramlás, de a tehetetlenség hatására a szűrőn belül irányt válthatnak. Általában akkor, amikor a két rost között szeretnének vándorolni, megakadnak a szűrők között.

Miért olyan alapos egy HEPA szűrő?

A HEPA szűrőt tartják a leghatásosabb szűrőnek a piacon, ugyanis nincs még egy ilyen alapos változat. Sokan használják gyerekek mellett is, mivel gyermekkorban az ember sokkal érzékenyebb a baktériumokra, vírusokra. Ugyanez igaz a kisállatokra, így a benntartott házi kedvencek mellett szintén nagy hasznunkra lehet egy HEPA szűrő.

Az allergia, a légúti betegségek szintén okot adnak a HEPA bevetésére, tekintve, hogy megtisztítja a levegőt a pollenektől. A szennyezett levegő, a nagyvárosi lakások légköre ugyancsak igényelheti a HEPA kiegészítő beszerzését. 

A HEPA szűrőkkel tehát sokféle problémát kiiktathatunk, ráadásul ma már akár 99,97%-os szűrési készséggel rendelkező darabot is találhatunk. Lehetnénk ennél alaposabbak az otthonunkban?