Induló vállalkozásod van? Így segíthet a faktoring (x)

Induló vállalkozásod van? Így segíthet a faktoring (x)

Kezdő vállalkozásként sem mindig könnyű helyt állni, hiszen tőke hiányában a gazdasági élet váratlan változásai felboríthatják a látszólagos egyensúlyt, és a likviditási problémák kihathatnak a mindennapi ügymenetre, de gátat szabhatnak a növekedésnek is.

Különösen így van ez akkor, ha a versenyképességed érdekében halasztott fizetési konstrukcióban dolgozol, ami komoly kihívást jelenthet a cash flow menedzsment terén. Hogyan hidalhatók át a számlák hosszú fizetési határidejéből származó nehézségek? Mi a legkedvezőbb, induló vállalkozás számára is elérhető finanszírozási megoldás?

Mi okozza az induló vállalkozások számára a legnagyobb nehézséget?

A tartalékok és a tőke hiánya ronthatja a versenyképességet, ezáltal akadálya lehet a fejlődésnek, növekedésnek. Tovább rontja a helyzetet, ha vevőid 30 vagy akár 120 napra fizetnek. A kintlevőségek hátráltathatják a napi működést, újabb megrendelések teljesítését. Vedd igénybe a FlexiBill digitális faktoringot, élvezd az egyedülálló, villámgyors, 100%-ban online finanszírozási megoldást, és előzd meg versenytársaidat. 

Induló vállalkozások finanszírozásban a banki hitelek nem nyújtanak megoldást, ugyanis a pénzintézetek szigorú feltételeit nem tudják teljesíteni, de sokszor az elhúzódó hitelbírálati eljárás sem vállalható. A megoldást ebben az esetben is a faktoring jelenti. 

A faktoring gyors megoldást jelent

A faktorálás nagy előnye még, hogy a szolgáltatást nyújtó faktor nem az eladó, az induló vállalkozás hitelképességét vizsgálja, hanem a vevők pénzügyi adatait, fizetőképességét, fizetési hajlandóságát, így nem jelent akadályt, ha új a cég.

A banki ügyintézés lassúságával szemben is előnyös a faktoring, főként a digitális faktoring, ugyanis személyes jelenlétet sem igényel, az irodából, otthonról is digitálisan intézhető a kérelem benyújtásától a minősítésen és szerződéskötésen át a számlák faktorálásáig. 

Átlátható, kiszámítható finanszírozást jelent, a költségek az előzetes kalkulációnak megfelelően alakulnak. 

Milyen feltételeknek kell megfelelni?

A faktorálás rugalmas segítség, mivel nem kell a vevők fizetésére várni, így a hosszú fizetési határidők nem jelentenek többé nehézséget. Pénzügyi stabilitást, versenyképességet biztosít.

A követelések faktorálásnak feltételei:

  • A vevőd jó hitelképességgel rendelkező vállalkozás legyen.
  • Válaszd a számodra legideálisabb faktorcéget. Bár fontos, de a kiválasztásnál elsősorban nem a faktorálási díj a döntő tényező, az egyéb szerződéses feltételek is meghatározóak. A faktor biztosan vizsgálni fogja a vevőidet, a kintlevőségeket, valamint a fizetési határidőket. 

A jellemzően keretszerződés megkötése után nem marad más dolgod, mint a kívánt számlákat faktoráltatni, és 24 órán belül megkapni a bruttó ellenérték 90%-át, a maradék összeg faktorálás költségeivel csökkentett részét pedig a vevő teljesítését követően. Induló vállalkozásod sikerre vitelében nagy szerepe lehet a faktoringnak, így ezt a lehetőséget mindenképp járd körül.