Képszerkesztés kezdőknek (x)

Képszerkesztés kezdőknek (x)

Van egy remekül készült fotód, de úgy érzed, hogy egy kicsit fel kellene turbózni? Netán egy homályos képből varázsolnál egy jobbat? Az ingyenes képszerkesztő programoknak köszönhetően mindkét opció lehetséges egy kezdő számára is.

Mikor szükséges a képszerkesztés?

A képszerkesztés szóról közel sem a félresikerült, modelleket ábrázoló képekre érdemes gondolni. Bát előfordul, hogy a nagy divatlapok utómunkát végző szakembereivel elszalad a ló vagy éppen egy alig észrevehetetlen hibát vétenek, de a képszerkesztés ennél jóval többet takar.

A fotósok feladata elsősorban a valóság egy pillanatának megragadása, és annak valamilyen módon való kiemelése. Az utómunka ebben segít, beállítható vele az ideális fényerő, a kontraszt, az élesség és a színvilág is. Éppen ezért nem egyfajta átverésként érdemes rá gondolni, hanem segítségként, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki egy fényképből.

A profi fotósok sohasem adnak ki nyers képeket a kezeik közül, minden fotót alapos utómunkával keltenek igazán életre. Éppen ezért ajánlott hinni nekik azzal kapcsolatban, hogy a képszerkesztő programok rendkívül hasznosak.

Előfordulhat olyan eset is, hogy képet szeretnénk nyomtatni, hogy az asztalunkat vagy a falunkat díszítse valamilyen formában. Ám a kiválasztott fénykép közel sem ideális a maga nyers állapotában. Ilyenkor a nyomtatócégek szívesen segítenek, de ha kezedbe vennéd az irányítást, akkor te magad is elvégezheted a feladatokat.

Rendelj montázst a vaszonkep.hu honlapjáról, és díszítsd otthonod a legjobban sikerült és megszerkesztett fotóiddal!

Hogyan szerkesszünk képet?

Az egyik legfontosabb feladat a fénykép méretezése, amelyet már a kattintás során is érdemes előrelátóan meghatározni. Álló fényképből nehezebb fekvőt szerkeszteni utólag, mint fordított esetben.

A képszerkesztő programokba jellemzően automatikusan be vannak építve a leggyakoribb képméretek és képarányok. Ezeket használva könnyen meghatározhatod, hogy négyzet alakú képet, vagy 3:4-es arányút szeretnél látni.

A fényerő és a kontraszt szintén elengedhetetlen lépései a szerkesztési folyamatnak. Ezeket csúszkák segítségével változtathatod, amelyek meghatározzák a kép fényességét és az árnyékokat.

A színek esetében pedig választhatsz akár előre elkészített filtereket, szűrőket is. Így megtalálhatod a képhez leginkább illő hangulatot csupán egy kattintással. Ha pedig te kevernéd ki ezeket az árnyalatokat, kísérletezz bátran a különböző csúszkákkal!

Mire érdemes odafigyelni?

Érdemes odafigyelni arra, hogy ne ess túlzásba se a fényerővel, se a telítettséggel, így ugyanis könnyedén műanyag hatású lehet a fénykép, amely nem fog jól mutatni nyomtatott kép vagy vászonkép formájában sem. Ha pedig úgy érzed, hogy leegyszerűsítenéd a dolgokat, bármikor válthatsz fekete-fehér fotóra egy kattintással.

A vaszonkep.hu honlapján gyorsan és könnyen rendelhetsz egyedi vászonképet a megszerkesztett fotódból.