Népszava: Sztojka újabb hangfelvételen fejti ki, hogy aki a család tagja, azt családon belül kezelik

Népszava: Sztojka újabb hangfelvételen fejti ki, hogy aki a család tagja, azt családon belül kezelik

Azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig

 - mondta Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója a Lungo Drom frakciószövetség tagjainak a Népszavához eljuttatott újabb hangfelvétel szerint.

A szó szerint idézett részletekből ismét kirajzolódik, hogy Sztojka lojalitást vár a Lungo Drom tagjaitól. Mint fogalmaz,  "higgyétek el, ha látni fogja a Fidesz, hogy tántoríthatatlanok vagytok, akkor rövid időn belül feladatba lesz adva nekik, hogy álljanak szóba veletek." A jövő évi parlamenti választás általa vélelmezett eredményről is szót ejtett: "talán ebben a körben azt is elmondhatom, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a választást." Félniük nem kell, hiszen A Lungo Drom szövetsége élvezi a Fidesz partnerségét, „csak és kizárólag ez a kör”.

Miközben a Fidesz továbbra is a Lungo Dromra számít, Sztojka Attila szerint „az egyértelműen látszik, hogy Farkas Flóriánnal nem tudunk mit kezdeni.” Farkas Flórián a Lungo Drom elnökének neve korrupciógyanús ügyekben került elő.

A kormánybiztos ezt követően szelídebb hangnemre váltott, hiszen elmondása szerint a cél nem az, hogy bárkit is tönkre tegyenek: "van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. Az, hogy megnevelünk valakit, az azt jelenti, hogy azért tesszük, mert számítunk rá és szeretjük. Amíg a család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle."

A Népszava múlt héten egy másik hasonló beszélgetés hangfelvételét is bemutatta. A titokban rögzített felvétel december végén, egy budapesti szállodában rendezett találkozón készült, ahol Sztojkán kívül az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagjainak egy része vett részt, valamint a Fidesz támogatója, a Lungo Drom képviselői, illetve más kormánypárti szövetségesek. Akkor a kormánybiztos azzal próbált nyomást gyakorolni a jelenlévőkre, hogy a BM-es kapcsolatait hangsúlyozva kifejtette: "mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan."