Szuperkórház: helyszín még nincs, de miniszteri biztos már igen

Íme az egymilliárd forintos kérdés: hogyan építsünk kórházat, ha nincs meg a helyszíne?

A Magyar Közlöny december 30-án megjelent mellékletéből kiderül, hogy Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tárcavezetője a 62/2015. számú utasításában

2015. december 6. napjától 2016. június 5. napjáig dr. Cserháti Pétert nevezte ki az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztossá

- azaz most már hivatalos formában is megkezdődött a nagy svindli fővárosi egészségügyi beruházás.

Tehát dr. Cserháti, a korábbi államtitkár-helyettes, jelenlegi miniszteri biztos, aki - egészen véletlenül - pont december 5-ig volt az EMMI rehabilitációs szakellátás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa (2015. június 6-ai kezdettel) feladata lesz levezényelni ezt a milliárdos üzletet, azonban a legfontosabb kérdés még nyitott:

hol lesz a helyszín?

Ezen ismeret nélkül ugyanis baromira nehéz kórházat építeni (nyilván egyéb ingatlanok esetében is igaz ez az állítás).

Érdekes, de a miniszteri utasításban nem szerepel a helyszín kiválasztása, legalábbis mint konkrét feladat.

A miniszteri biztosnak december 6-a óta

kell elemeznie a szakellátás helyzetét, illetőleg kidolgoznia a megvalósítás feltételét, a beruházási programot, a pénzügyi tervezést, a jogi-közigazgatási hátteret, az időbeli ütemtervet, a lakossági konzultációt, a közigazgatási szervezést, illetve az utóbbit még koordinálnia is kell.

Mindenesetre, ez nem tűnik egy rossz állásnak, hiszen dr. Cserháti miniszteri biztos a Ksztv. 38. § (6) bekezdésében foglaltaknak megfelelően "helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra és kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosult", ugyanakkor érdemi munkát nem végez, hiszen - önhibáján kívül -, de nem is tud.

Mi a fene történt a kinevezés óta eltelt egy hónapban?

- vetődhet fel az átlag magyar hírfogyasztóban.

A kérdés jogos, hiszen azóta sincs semmi konkrétum az ügyben. Hajlunk arra, hogy a szuperkórház kapcsán lapunknak még novemberben nyilatkozó Szávay Istvánnak lesz igaza. A jobbikos politikus szerint ugyanis nem szabadna, hogy egy ilyen folyamat ennyi ideig tartson.

"Egyre nagyobb a félelmünk, hogy szakmai szempontok helyett majd különböző helyi (fideszes) lobbiérdekek döntik majd el, hogy hol lesz a kórház. Azt is jó lenne már látni, hogy ezzel az egymilliárd forinttal mit tervez a kormány, de erre sajnos semmilyen választ nem kaptunk"

- fogalmazott a nemzeti párt országgyűlési képviselője.

Ez pedig azt sejteti, hogy a fideszes berkeken belül dúl a háború a szuperkórház megszerzéséért.

Szegény, szegény dr. Cserháti miniszteri biztos...