Szúrja a szemét a székely zászló a román "jogvédőnek"

A Hargita megyei törvényszék április 27-én hozott határozata arra kötelezi Csíkszereda polgármesterét, hogy a Szabadság térre felállított, „a Székely Nemzeti Tanács zászlaját” – távolítsa el. Az ítélet nem jogerős, Antal Attila polgármester pedig máris leszögezte: fellebbezni fognak a verdikt ellen.

Az eljárást a Dan Tanasă román blogger és „jogvédő” vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) kezdeményezte tavaly decemberben, mert szerintük a zászlót törvénytelenül állították fel közterületen.

„Romániában egyetlen személy vagy szervezet arra vonatkozó joga sem ismert, hogy középületre kitűzhet egy általa elfogadott, sajátos jelképet hordozó zászlót”

– indokolták feljelentésüket a lelkiismeretes jogvédők.
 

Küzdelem a "magyar elnyomás" ellen

Dan Tanasa 34 éves román blogger a brassói Transilvania Egyetem pszichológia és neveléstudományi karán diplomázott, 2011-ben pedig mesterfokozatot szerzett kommunikációból és PR-ból.2008 óta írt blogján a székelyföldi románok „elnyomásáról” ír. Ám nem elégszik meg gonosz magyarok nacionalizmusának dokumentálásával, rendszeresen beadványokkal bombázza a bíróságokat is. Létrehozta a Méltóságért Európában Polgári Egyesületet, amellyel remek marketing érzékről tanúbizonyságot téve jogvédelembe csomagolja a soviniszta uszítást.

 

Az már csak hab a tortán, hogy Tanasa évek óta külföldön, Spanyolországban, illetve Németországban él. Sokak szerint jó eséllyel remek kapcsolatot ápolhat a román szolgálatokkal, máskülönben aligha értesülhetne arról, hogy pár ezer fős erdélyi falvakban hogyan tiporják lábbal Decebal unokáinak emberi jogait egy-egy magyar zászlóval, vagy felirattal.



Az ADEC által kifogásolt zászlót egyébként időközben eltávolították, de nem a per miatt, hanem mert a Márton Áron-szoborcsoport helyét foglalta el, amelyet nemsokára felállítanak. A székely lobogót nem költöztetik messze, a zászlórudat a Szakszervezetek Művelődési Háza előtti zöldövezetek egyikében állítják majd fel – közölte akkor Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki elnöke.

A lobogót az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 2013-ban helyeztette ki a város központi terére. „Fellebbezni fogunk” – közölte Antal Attila csíkszeredai alpolgármester, hozzátéve, a zászlóra eleve addig volt engedély, míg a szobortalapzat építési munkálatai el nem kezdődnek.