Tábor a táborban – Erdélybe hív a Jobbik IT

– Mikor és hol lesz az idei táborotok?
 
– Az évről évre egyre több érdeklődőt vonzó székelyföldi EMI-tábor az egyik legnépszerűbb nemzeti rendezvény. Ennek keretében rendezzük meg augusztus 4-10. között a nyári táborunkat idén is. A régi-új helyszínre, Gyergyószentmiklósra a Kárpát-medence minden részéből, a csonka országból és a határon túli területekről is nagyon sokan érkeznek majd, tavaly a táborban több mint 15 ezer fiatal volt ott.
Az Erdélyi Magyar Ifjak rendezvénye abban különbözik a többi hazai fesztiváltól, hogy napközben a szellemi gyarapodásra szolgáló előadások sora várja az érdeklődőket, amelyek a közös történelmi tudatot, az együvé tartozás érzését erősítik. Emellett természetesen esténként itt is lehetőség van a kulturált szórakozásra: számos koncert, hajnalig tartó buli és táncház is lesz.

– Mit jelent tulajdonképpen, hogy „tábor a táborban”, vagyis az IT-tábor ennek a része?
 
– Az elmúlt két alkalomról – amikor ilyen keretek között szerveztük a saját nyári táborunkat – nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, mind az ifjúsági tagozatosoktól, mind másoktól. A sátortáborozóknak kijelölt hely egyik részén idén is hivatalosan felhúzzuk az IT lobogóját, ott verjük fel sátrainkat. Azon túl, hogy részt veszünk az EMI-tábor szervezett programjain, a túrákon, az előadásokon, a filmvetítéseken, a hagyományőrző programokon, borkóstolókon és koncerteken, magunk külön csapatversenyeket is szervezünk. Tavaly ezek nagyon kedveltek voltak a tagjaink körében: minél bővebb székely–magyar szótárt kellett összeállítaniuk a csapatoknak, minél több nyelven kellett leírniuk a „Miénk a jövő” jelszavunkat, interjúkat kellett készíteniük a tábor fellépőivel, előadóival, valamint csapatindulókat kellett írniuk és előadniuk. Az EMI-tábor arra is remek lehetőség, hogy elszakított nemzettestvéreinkkel együtt lehessünk, és a személyes találkozásokkal erősítsük kapcsolatainkat.
 
– Milyen élmények kötődnek ezekhez?
 
– A nyári tábor a Jobbik IT egyik legsikeresebb rendezvényévé vált az utóbbi években. Tagjaink és barátaink közül több százan szoktak eljönni. Ezt azért is hangsúlyozom, mert a részvételnek nem feltétele, hogy valaki Jobbik- vagy IT-tag legyen. Tavaly az EMI-tábor futballtornáját sikerült megnyernünk, amit annak is köszönhetünk, hogy az IT csapatát hihetetlen jó hangulatban, énekelve buzdították a többiek, amit a helyiek is megirigyeltek tőlünk. Az is felejthetetlen, amikor egy remek hangulatú Kárpátia-koncert végén összeölelkezve énekeltük közösen a Székely himnuszt. Az ilyen gyönyörű környezetben eltöltött egyhetes együttlétek során mindig új barátságok köttetnek, az előadások és közös kikapcsolódás igazi feltöltődést jelent mindannyiunknak.