Tűzszünetet kötött egymással Kirgizisztán és Tádzsikisztán

Tűzszünetet kötött egymással Kirgizisztán és Tádzsikisztán

Tűzszünetet kötött pénteken Kirgizisztán és Tádzsikisztán, miután a két közép-ázsiai ország határán fegyveres összetűzés tört ki, amelyben több mint 30 ember megsebesült - számolt be az MTI.

Szadir Dzsaparov kirgiz elnök és tádzsik kollégája, Emomalii Rahmon a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) Üzbegisztánban tartott regionális csúcstalálkozójának alkalmával megbeszélést folytatott, és

"megállapodtak abban, hogy tűzszünet kötésére utasítják az illetékes intézményeket, valamint arra, hogy vonják vissza erőiket és a fegyverzetet az érintkezési vonalról"

- olvasható a kirgiz elnökség közleményében.

A kirgiz határőrszolgálat nem sokkal korábban bejelentette, hogy Kirgizisztán és Tádzsikisztán nemzetbiztonsági bizottságainak vezetői helyi idő szerint pénteken 16 órától tűzszüneti megállapodást kötöttek.

Bár az évek óta területi vitában álló két ország határán rendszeresek az összecsapások, a mostaniak a korábbiaknál súlyosabbak voltak.

Oroszország pénteken aggodalmát fejezte ki az erőszak miatt, és külügyminisztériuma felszólította mindkét felet, hogy tegyenek átfogó és sürgős intézkedéseket az eszkaláció megállítására.

A két fél nehézfegyverek, köztük páncélozott harckocsik és aknavetők bevetésével vádolta egymást.

Biskek szerint a tádzsik erők pénteken rakétavetőkkel lőtték a délnyugat-kirgizisztáni Batken határvárost. A kirgiz határőrség közleménye szerint polgári infrastruktúra semmisült meg a városban.

A kirgiz egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy 31 ember került különböző súlyú sebesülésekkel kórházba.

Tádzsikisztán azt állítja, hogy a kirgiz csapatok egy előőrsükre és több tádzsik falura is "nehézfegyverekkel" támadtak. Iszfara város vezetésének közleménye szerint egy civil életét vesztette, és hárman megsebesültek az összetűzésben.