Tajpej: a hadsereg fenntartja a jogot az önvédelemre, ha a kínai erők tajvani területre lépnek

Tajpej: a hadsereg fenntartja a jogot az önvédelemre, ha a kínai erők tajvani területre lépnek

Tajvan ellentámadást ígér, ha a kínai hadsereg a területére lépne.

Tajvan élne önvédelmi jogával, és ellentámadást kezdene, ha a kínai hadsereg tajvani területre lépne - szögezte le szerdán a sziget műveleti csoportjának vezetőhelyettese az MTI szerint.

"Tajvan hadserege fenntartja magának a jogot, hogy kivétel nélkül ellentámadást indítson azon repülőgépek és hajók ellen, amelyek 12 tengeri mérföldre megközelítik légterét vagy területi vizeit"

- fogalmazott újságírók előtt Lin Ven-huang.

Kína - amely saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet - az utóbbi  hónapban fokozta katonai tevékenységét Tajvan körül, válaszul több magas rangú amerikai politikus, egyebek között Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke tajvani látogatására.

A hasonló diplomáciai lépéseket Kína rendre szuverenitása megsértésének tekinti. A hadgyakorlatok mellett Peking szankciókat is bevezetett a képviselőház elnökével és családjával szemben, továbbá több területen felfüggesztette az együttműködést az Egyesült Államokkal.

Washington azzal vádolja Pekinget, hogy katonai összecsapással fenyeget.

A tajvani védelmi tárca több tisztségviselője azt mondta, a kínai aktivitás nem csökken Tajvan körül, és Peking azon igyekezete, hogy a Tajvant és Kínát elválasztó Tajvani szorost saját "belső tengerévé" tegye, fokozza a térség instabilitását.

Néhány héttel azt követően, hogy a környéken tartott kínai hadgyakorlatok során kínai rakéták Tajpej fölött is átrepültek, a sziget kormánya a védelmi kiadások jelentős, 12,9 százalékos növelésére tett javaslatot. Ezzel Tajvan 2023-ban 415,1 milliárd tajvani dollárt (mintegy 5600 milliárd forint) fordíthat védekezésre.

Tajvan 2017 óta folyamatosan emeli védelmi kiadásait.