Tajvan "őszinte háláját" fejezte ki az Egyesült Államoknak biztonsága megőrzéséért

Tajvan "őszinte háláját" fejezte ki az Egyesült Államoknak biztonsága megőrzéséért

Tajvan szerint Kína feléjük irányuló "indokolatlan katonai és gazdasági megfélemlítése" csak a globális demokratikus tábort alkotó országok összetartását és ellenállóképességét erősítette meg.

A tajvani külügyminisztérium szombaton kiadott nyilatkozatában "őszinte háláját" fejezte ki az Egyesült Államoknak, amiért konkrét lépésekkel segítette a Tajvani-szoros és a térség biztonságának megőrzését - írja az MTI.

A szombati nyilatkozat a Fehér Ház pénteki állásfoglalására reagált, amelyben Kurt Campbell, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának dél-kelet-ázsiai ügyekért felelős koordinátora kifejtette, hogy Kína "túlreagálta" Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatását.

A tajvani nyilatkozat szerint Kína Tajvan felé irányuló "indokolatlan katonai és gazdasági megfélemlítése" csak a globális demokratikus tábort alkotó országok összetartását és ellenállóképességét erősítette meg.

Caj Jing-ven tajvani elnök csütörtökön azt mondta, hogy nem csökkent a Pekingből érkező fenyegetőzés mértéke, de a Pelosi múlt heti látogatását követő - a sziget körüli eddigi legnagyobb - kínai hadgyakorlat hevessége csillapodni látszik.

Tajvanban 1949-ben kiáltották ki a Kínától független köztársaságot, de Peking sajátjaként tekint a szigetre. Kínai vezetők korábban többször is kijelentették: ha kell, erővel foglalják el Tajvant és érik el az ország újraegyesítését.