Spórolás: a magyarok 70 százaléka csökkenti a kiadásait

Spórolás: a magyarok 70 százaléka csökkenti a kiadásait

A magyar lakosság jelentős hányada főként az élelmiszeren és az energián spórol vagy épp pluszmunkát vállal egy friss felmérés szerint.

Egyre jobban felértékelődik a takarékosság, legyen szó energiáról vagy élelmiszerről - derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfelei körében készített őszi kutatásából. A megkérdezettek jelentős része elkezdte csökkenteni a kiadásait vagy pluszmunkát vállal a növekvő költségei miatt. Az emberek több mint fele mondott le valamilyen termékről vagy szolgáltatásról az elmúlt hónapokban.

Miközben a gázár világpiaci ára jelentősen csökkent az augusztusi csúcshoz képest, az infláció még emelkedik Magyarországon. (A KSH adatai szerint az infláció 21,1 százalékra nőtt októberben - a szerk.).

Idén különösen előtérbe kerül a pénzügyi tudatosság, mivel a kiadások jelentős növekedése miatt nehéz lesz növelni a háztartások pénzügyi megtakarításait. A Provident Pénzügyi Zrt. őszi kutatásában arra kereste a választ, hogy az emberek rendelkeznek-e megtakarítással, illetve hogyan fogják pénzügyeiket kézben tartani a következő, nehéz hónapokban.

"Egyre jobban felértékelődik az emberek számára a takarékosság - legyen szó energiáról vagy élelmiszerről. Felmérésünk szerint a megkérdezettek 75 százaléka maximum 3 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik, de 37 százalékuknak egyáltalán nincs tartaléka"

- tájékoztat Horváth Attila, a Provident Zrt. pénzügyi igazgatója. A kutatás szerint a megtakarítással rendelkezők több mint fele készpénzben tartja azt, ami az infláció hatására folyamatosan veszít értékéből.

Arra a kérdésre, hogyan tudnak védekezni az esetleges pénzügyi nehézséggel szemben,

a válaszadók 70 százaléka felelte azt, hogy csökkenti a kiadását vagy pluszmunkát vállal.

A felmérésből kiderült, hogy a kiadás csökkentését főként kevesebb élelmiszer vásárlással, illetve a rezsiköltségek mérséklésével kívánják elérni. Ezt támasztja alá az is, hogy a ruházkodás és a szórakozás mellett az élelmiszerről mondtak le eddig a legtöbben.

Kiderült az is, hogy szűkül a hitelt felvevők köre: a válaszadók több mint fele nem tervez hitelfelvételt, ha mégis, akkor lakásfelújításra, fűtéskorszerűsítésre, hitelkiváltásra fordítják az erre szánt összeget.