Támogatni kell a magyar falvak védőit

A Jobbik támogatja a horvát veteránokat - reagált közleményében Szávay István a magyar falvakat védő egykori katonák helyzetére.

Emlékeztetett, hogy a Jobbik mindig kiállt a horvát függetlenségi háború emlékének méltó megőrzése mellett, a harcosok sorsa számunkra sem közömbös. A horvát katonák sokszor magyar falvakat védtek, amiért nemzetünk örök hálával tartozik nekik.

Ahogy ezek a harcosok egykor kiálltak a szabadságért, úgy a Jobbik Magyarország második pártjaként kötelességének érzi, hogy kiálljon az egykori katonák mellett - fogalmazott a párt alelnöke, aki hangsúlyozta: sajnálattal értesültünk a honvédek öngyilkossági rátájának mértékéről és arról, sokuk milyen nehézségekkel néz szembe mindennapi élete során. A harcosok helyzetének mielőbbi konszolidálásának érdekében a Jobbik kéri a horvát kormányt, tegyen meg mindent az egykori katonák életkörülményeinek javításáért - szögezte le Szávay.

Mint megírtuk, századik napjába fordult az a tiltakozó akció, amelyet a horvát veteránok folytatnak a veteránügyi minisztérium előtt a balközép kormánykoalíció közönye ellen.

Az 1991-95-ös szerb-horvát háború egykori résztvevői a karácsonyt és a szilvesztert is a szabadban felállított sátrakban töltötték. Kolinda Grabar-Kitarovic januárban megválasztott jobbközép horvát elnök választási győzelme utáni első útja is a veteránok sátrába vezetett.

A veteránok szerint azért van szükség arra, hogy a jogaikról szóló törvény módosítását és kiegészítését a parlament az alkotmányba foglalja, hogy megvédjék a horvát háború és a harcosok becsületét, s a jövőben egyetlen kormány se tudjon ezen változtatni.

Horvátországban évente 100-120 veterán követ el öngyilkosságot a tüntetők szerint.