"Egészen hihetetlen, hogy 10 ezer diák tüntetett értünk a Kossuth téren"

"Egészen hihetetlen, hogy 10 ezer diák tüntetett értünk a Kossuth téren"

„Egészen hihetetlen, hogy mintegy 10 ezer diák tüntetett értünk a Kossuth téren. Ezért érdemes tanítani"

- mondta lapunknak egy pedagógushallgató délután az Akadémia utcában, ahol a pedagógushallgatók tartottak tüntetést. Mint ismert, március 16-án a két legnagyobb pedagógus szakszervezet határozatlan idejű sztrájkot hirdetett meg. 

Hónapok óta tárgyalnak az érdekképviseletek a pedagógusokkal, de eddig csak ígéretet kaptak, méghozzá 2023-ra. Azonban a háborús gazdasági helyzet és az elszabaduló infláció következtében még kevesebbet ér a pedagógusok fizetése. Ráadásul, korábban a kormány is elismerte, hogy nem kapnak túl sokat az oktatásban dolgozók. 

A legfőbb probléma az, hogy a bérek számítási képletéből 2015-től kivették a minimálbér emelkedésének hatását, helyette továbbra is a 2014. évi 101.500 forintos minimálbér szerepel szorzóként "vetítési alap" néven. 

Az Európai Bizottság korábbi felmérése szerint

Magyarországot tekintve, a kezdő pedagógusok garantált bérminimuma vásárlóerő-egységben az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

A bérrendezés hiánya miatt ráadásul óriási tanárhiány lépett fel az elmúlt években. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa szerint közel 12000 pedagógus hiányzik a hazai oktatási rendszerből.

A kormány viszont egyelőre nem reagál ezekre az aggodalmakra, de ha már nem tudnak segíteni a pedagógusoknak, cserébe még azt meg akarták akadolyozni, hogy sztrájkolni tudjanak. Ugyanis megjelent az a kormányrendelet, amelynek értelmében megtiltották számukra, hogy valódi sztrájkot szervezhessenek az iskolákban.

A Fidesz lemásolta tulajdonképpen Demszky Gábor 2006-os cselekedetét, amikor is a gazdatüntetést azzal kívánta meggátolni az akkori főpolgármester, hogy kitiltotta a traktorokat a fővárosból. Akkor a Fidesz ellenzékben diktatúrát emlegetett.  Hiába: kettős mérce. 

A kormányrendelet kimondja, hogy a sztrájk alatt a gyermekfelügyeletet minden gyermek számára a saját osztályában kell biztosítani.

Emellett a kötelező érettségi tantárgyakra történő a felkészítési óraszám 100, a többiek számára 50 százalékát kell biztosítani elégséges szolgáltatásként.

A rendelkezés azért érdekes, mert az Ítélőtábla erre hivatkozva minősítette jogellenesnek a január végi pedagógussztrájkot. A döntés felülvizsgálata érdekében a szakszervezetek a Kúriához fordultak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) álláspontja szerint viszont Alaptörvény-ellenes a kihirdetett rendelet.

Rengetegen sztrájkolnak

A délutáni tüntetés egyik szervezője az Alfahírnek azt mondta, meglepődött azon, hogy ennyien álltak ki mellettük a Kossuth téren. 

"Fantasztikus volt látni. Nagyon jó pedagógiai értéknek érzem azt, hogy a gyerekek ebben részesülhettek. Fontos, hogy autonóm és cselekvő állampolgárokká neveljük őket." 

Elmondta, hogy a nagyvárosokban és a fővárosi iskolákban is szemmel láthatóan nagyon sok tanár sztrájkolt. 

"Azok után, hogy megpróbálták adminisztratív módon meggátolni a pedagógusokat, szerintem még több tanár döntött úgy, hogy szintén csatlakozik a demonstrálók táborához" 

 

...

Szombaton a tanárszakszervezetek utcára hívnak mindenkit egy nagy kockásinges találkozóra.

 
{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}