Országos sztrájkot hirdet a PDSZ október 5-re, az oktatás világnapjára

Országos sztrájkot hirdet a PDSZ október 5-re, az oktatás világnapjára
Országos, egységes sztrájkot hirdet az oktatás világnapjára, október 5-re a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)

- tájékoztatta az MTI-t a szakszervezet országos választmánya vasárnap.

Közleményükben azt írták: pénteki ülésükön döntöttek a közeljövő akcióiról.

A gördülő sztrájk folytatása mellett rendszeresen fognak napokat megnevezni, amikor munkabeszüntetésre hívják az oktatásban dolgozókat

- jelezték.

Október 5-re azt kérik: az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban  dolgozók ezen a napon ne vegyék fel a munkát.

A PDSZ a közszféra és a versenyszféra szakszervezeteit arra kéri, hogy szervezzenek szolidaritási sztrájkot, szolidaritási akciókat erre napra, hogy világos legyen: az oktatás nemzeti ügy.

A sztrájkot legkésőbb szeptember 27-én szerdán 16 óráig kell bejelenteni az intézményvezetőnek és 29-én 16 óráig le kell adni a sztrájkolók várható létszámát és névsorát - tájékoztattak.

Közölték azt is, hogy a Pedagógusok Szakszervezetével közös delegációik felkeresik október elején az Alapvető Jogok Biztosának budapesti, győri, miskolci, pécsi, valamint debreceni, székesfehérvári, és szegedi irodáit, hogy átnyújtsák a hivatalnak az összegyűjtött panaszokat.