Tárgyalóasztalhoz ültetné a pártokat a Jobbik

Az egészségügyi dolgozók képviselőivel együtt a dolgozók béréről, munkakörülményeikről és az utánpótlásról tárgyalna a Jobbik.

A Jobbik szolidáris az egészségügyi dolgozókkal, egyben üdvözli, hogy az elmúlt napokban végre ilyen komoly összefogást sikerült elérni az ágazati dolgozók között - mondta Lukács László György. A Jobbik politikusa szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt: a párt nem fogja hagyni, hogy az egészségügyi dolgozók követelései elsikkadjanak.
 
30Emlékeztetett: a négy nappal ezelőtti tüntetésen Zombor Gábor államtitkár mindössze annyit mondott, "ne féljenek, hiszen nekik mindenben igazuk van". Hogy ügyüket ne hallgathassák el, a Jobbik kezdeményezi, hogy az egészségügyi dolgozókat képviselő szervezetekkel együtt vitassák meg azon követeléseket, amiket a tüntetésen megfogalmaztak.
 
Mindenki tudja, hogy a 24 óra után jár az ápolók, az egészségügyi szakdolgozók és az orvosok ügye - mondta, ezért a tárgyaláson ki kell kérni az egészségügyi dolgozók véleményét a munkabérről, a munkakörülményekről, és az utánpótlás kérdéséről. A Jobbik ehhez szeretne egy keretet adni, támogatni, hogy ne csak egy egyszeri alkalom legyen az egészségügyi dolgozók összefogása, hanem annál jóval több.
 
Lukács László szerint miközben a Fidesz-kormány egyszerűen nem hallja az emberek szavát, a baloldal pedig emlékezetkieséstől szenved, hiszen bár most nagyon szép szavakat használnak, a szocialista éra kórházrombolását elég nehéz elfelejteni. A Jobbik szerint őszintén kell hozzáállni a problémához, ezért az egészségügyi szervezetek mellett valamennyi pártnak ott a helye a tárgyalóasztalnál.
 
Hiszünk abban, hogy bárhogy is álljon a költségvetés, vannak olyan intézkedések, amelyek nem pénzfüggőek - mondta Lukács, de emellett mindenképpen szükséges extra forrásokat hozzárendelni az ágazathoz. A költségvetés vitájában a módosító indítványokkal meg is fogjuk tenni - tette hozzá.
 
Kérdésre válaszolva a Jobbik politikusa elmondta: továbbra is nyomja az egészségügyi intézmények vállát az eladósodottság kérdése: megállapítható, hogy az adósságrendezésre beígért 60 milliárd forint lényegében kifizetésre sem került, tehát az adósságot továbbra is tolják maguk előtt az intézmények. Nem igaz tehát az a kormányzati állítás, miszerint minden tartozást sikerült tisztázni. A Jobbik szerint ehhez legalább még plusz 30 milliárd forint kell. 
 
Emellett végre meg kell kezdeni az egészségügyi életpályamodellt, ehhez évente mintegy plusz 20-30 milliárd forintnak kéne megjelennie a költségvetésben. Ezt a párt az előző költségvetéshez is benyújtja, így idén is be fogja nyújtani - mondta Lukács László György.