Tarlós agyára mennek a jobbikos részletkérdések – pedig azokban több millió lapul meg

Tarlós István főpolgármester, a helyettesei vagy a beosztottjai pedig a fejüket vakarják, a hivatal vagy a közönség segítségét kérik.

Ne nézzél, tévézzél!

Tokody egy pofon egyszerű kérdéssel indított a Fővárosi Közgyűlés ülésén, melynek lényege: „Miért tervez a Főpolgármesteri Hivatal két év alatt 12 millió forintot TV előfizetésekre költeni, amely a korábbi összeg több mint háromszorosa?” A döbbent néma csendet Tarlós István értetetlen mosolya, majd Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes megszólalása törte meg:

„Minthogy én vagyok az előterjesztő, nekem kellene válaszolni. Egész férfiasan bevallom, hogy nem tudok válaszolni a kérdésekre…”

Bagdy az anyagot előkészítő hivatal segítségét kérte, hogy feleljen helyette, de az illetékes a magyarázkodásba legvégül belezavarodott. Tokody felvetéseit Tarlós szokatlan részletkérdéseknek nevezte. Egyben megkérte a hivatalt, hogy a Dr. Bagdy Gábor által „alapos, részletes és szofisztikált” nevezett jobbikos felvetésekre a továbbiakban alaposabban készüljön fel. Még Kovács Péter a Fidesz saját fővárosi képviselője, a XVI. kerület polgármestere is úgy látta, hogy „egyszerű és logikus kérdésekre” nem tudott választ adni a fideszes előterjesztő. Ennél is kínosabb, hogy hozzátette: „valószínűleg össze-vissza való beszélgetés van”, mert nem hiszi el, hogy egy „folyamatban lévő közbeszerzést úgy írtak ki, hogy nincs rá fedezet”.

Javaslatára az előkészítetlen előterjesztést visszavonta a Fővárosi Közgyűlés.

12 millió TV előfizetésekre?!

Miért tervez a Főpolgármesteri Hivatal 2016-2017-re 12 millió forintot TV előfizetésekre költeni, amely a korábbi keretösszegnek több mint háromszorosa?A főpolgármester-helyettes válaszát követően megpróbáltak az előkészítői oldalról magyarázatot adni, kevés sikerrel. Később Tarlós István a maga gúnyolódó stílusában igyekezett a kérdést jelentéktelennek titulálni, végül, miután még az egyik fideszes polgármester is kiakadt és előkészítetlennek nevezte az előterjesztést, lekerült a kérdés a napirendről. A teljes felvétel itt megtekinthető: http://onkormanyzati.tv/index.php?id=20&viewMode=video&contentid=20151028084328004&pos=0

Szerző: Tokody Marcell Gergely, 2015. október 30.

Tokody közösségi oldalán kifejtette, hogy „rendesen ki is akadtak, hogy miért bátorkodom én ilyen részletesen és aprólékosan utánamenni a dolgoknak, és ezek alapján kérdezni.”

Többe kerül a fát őrizni, mint a tüzelőanyagként szétosztani a rászorulóknak!

Kiderült az is, hogy a Népligetben havi nettó 1 millió forintot költenek el egy olyan, egyébként a viharkárok után keletkezett fahalmaz őrzésére, aminek becsült értéke alig több mint 2 millió forint. Tokody szerint ennél az is költséghatékonyabb lett volna, ha a közelgő téli időszakra tekintettel a faanyag szétosztásra kerülne a rászorulók részére. Tarlós érdemi válasz helyett azt kérte, hogy Tokody ne hozza kínos helyzetbe a vezetőket, amiben hülyét csinálnak magukból, hiszen, mint azt a fővárosi képviselője elismerte: az anyagot csak eléjük helyezik, de annak részleteivel nyilvánvalóan nincsenek tisztábban. Tarlós szerint „ez méltatlan”,

„korábban nem is volt ilyen soha.”

 
Képviselő úr túl sok részletet akar megismerni...

Önök szerint sem elhanyagolható, hogy mire megy el pármillió forint közpénz? A csörte előzménye: https://www.facebook.com/TokodyMarcellGergely/videos/512739792218771/A Fővárosi Közgyűlés ülésének teljes anyaga itt látható: http://onkormanyzati.tv/index.php?id=20&viewMode=video&contentid=20151028084328004&pos=0

Szerző: Tokody Marcell Gergely, 2015. október 30.

Tokody aki ezek szerint olyan útra lépett, mint előtte soha senki, röviden vázolta képviselői hitvallását:

„Lehet, hogy önöknek ez nem számít. De, én minden egyes adóforintról szeretném tudni, hogy az jól van elköltve. Nem egy kétforintos tételről van szó, hanem több millió forintról. Nem az a szándék, hogy bárkit kellemetlen helyzetbe hozzak, hanem, hogy a jó gazda gondossága érvényesüljön. Azt gondolom, hogy mindannyian erre tettünk esküt!”

Nem érti, hogy miért nincs felelősségre vonás politikában!

Mindezek után Tokody Marcell „pofátlanul” rákérdezett egy potom 403 millió forintos tételre is.

„Csak kérdezni szeretném, hogy jól értem azt, hogy egy 2005-ös elrontott közbeszerzés miatt kell a Fővárosnak ez esetben 403 millió forintot kifizetnie, illetve ha helyesen értelmezem a leírtakat, akkor megkérdezném azt, hogy kit terhel ezért a felelősség, történt e felelősségre vonás az ügyben? Hiszen itt több százmillió forinttal rövidül az önkormányzat vagyona.”

Tokody megkapta Dr. Szeneczey Balázs fideszes főpolgármester-helyettes lényegtörő feleletét:

„Jól érti Képviselő Úr!”

Szeneczey elmondta, hogy a 2010 évi előtt városvezetés úgy kötött szerződést, hogy előtte helytelenül hirdetett győztest. Emiatt indult egy per, ezért kell fizetnie a Fővárosi Közgyűlésnek. Tarlós a felelőseket nem nevezte meg, de annyit hozzátett: „zűrős ügy volt, halványan dereng nekem az ellenzéki időszakból.”  

Tokody viszontválaszában kifejtette, hogy megint nem kapott kérdésére érdemi feletet, úgy fogalmazott:

"Én 10 évig dolgoztam a versenyszférában, és nemhogy 403 millió forintban tévedtem volna, hanem ennek csak az egy ezrelékében vagy még kevesebben, engem páros lábbal kirúgnak, és fizethetek kártérítést életem végéig. Az azért nonszensz, hogy a politikában már évtizedek óta az a bevett gyakorlat, hogy sosincs felelős, senki nem felel még 403 millió forint károkozásért sem.”

BOTRÁNY A FŐVÁROSBAN"Én 10 évig dolgoztam a versenyszférában, és nemhogy 403 millió forintban tévedtem volna, hanem ennek csak az egy ezrelékében vagy még kevesebben, engem páros lábbal kirúgnak, és fizethetek kártérítést életem végéig.Az azért nonszensz, hogy a politikában már évtizedek óta az a bevett gyakorlat, hogy sosincs felelős, senki nem felel még 403 millió forint károkozásért sem.”

Szerző: Tokody Marcell Gergely, 2015. október 30.

Ha Tokody nem fárad bele a szélmalomharcba, akkor talán ezeket az üléseket éppen azok unják meg, akik eddig a politikában megszokták, hogy soha nincsen senki, aki feltenne néhány célirányos, lényegtörő kérdést.