Elégetett levélszavazatok: választás rendje elleni bűncselekmény miatt feljelentést tesz a TASZ

Elégetett levélszavazatok: választás rendje elleni bűncselekmény miatt feljelentést tesz a TASZ

"Az eddigi legsúlyosabb visszaélésekről érkezett hír a levelében szavazás kapcsán: a sajtó által bemutatott fényképek tanúsága szerint Erdélyben egyszerűen megsemmisítették az ellenzékre leadott szavazatok egy részét" - írja friss Facebook posztjában a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Mint arra felhívták a figyelmet, a levélben szavazás jelenlegi rendszere alkalmatlan arra, hogy a választópolgárok szabad, befolyástól mentes és biztonságos joggyakorlását biztosítsa.

Szerintük ha bebizonyosodik, a mostani csalás azzal egyenértékű, mintha politikai vélemény alapján nem engednének be egyes szavazókat a szavazóhelyiségbe.

"Ez a párhuzam büntetőjogi értelemben is igaz, ezért feljelentést teszünk választás rendje elleni bűncselekmény miatt"

- fogalmaztak.

Közölték, ha valaki választási visszaélést tapasztal, akkor a +36 30 722 33 56-as számon hívhatja fel a forródrótjukat.

A marosvásárhelyi rendőrség kiszállt a helyszínre, zsákokba gyűjtötték a felbontott levélszavazatokat

A marosvásárhelyi rendőrség már a helyszínen van, illetve ott van a hírt elsőként közlő punctul.ro munkatársa is, aki az alábbi videót készítette:

Parászka Boróka marosvásárhelyi újságíró Facebook posztjában arról számolt be, hogy a rendőrök zsákokba gyűjtötték a felbontott levélszavazatokat, és a kiikszelt, összegyűrt, el nem égett szavazólapokat. Ezek innentől bizonyítékként szolgálnak az eljárásban.

Mint írja,

„a papírlapok mellett elszenesedett papírmaradékot, pernyét is zsákokba gyűjtöttek, nem tudni egyelőre hány szavazólap került elő, hányat égettek vagy égethettek el.”

Az egységes ellenzék szerint megfogták a Fideszt, most nem fog sikerülni a választási csalás

Ahogy arról az Alfahíren is beszámoltunk, szerdán több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve, a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett. A helyszínen készült képeken jól látszik, hogy már kitöltött szavazólapokról van szó és néhányon az is kivehető, hogy kikre adták le a szavazatukat azok, akiknek borítékja az illegális hulladéklerakat szemétkupacai között végezte. Az egyik szavazólapon kivehető egy az ellenzéki koalícióra behúzott X, egy másikon pedig a Mi Hazánkra adta le valaki a voksát.

Márki-Zay Péter az összes határon túli levélszavazat megsemmisítését követeli

Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell.

Márki-Zay Péter közösségi oldalán közzétett posztjában azt írta: "Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell. Ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból".

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje szerint most nem fog sikerülni a csalás, a végsőkig el fognak menni, a jogászaik már dolgoznak a következő lépéseken.