A TASZ és a Political Capital az Európai Bizottsághoz fordul a közmédiából ömlő orosz propaganda miatt

A TASZ és a Political Capital az Európai Bizottsághoz fordul a közmédiából ömlő orosz propaganda miatt

Az Európai Bizottsághoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC), mert miközben az Unió kitiltotta területéről az orosz propagandát, az annak megfelelő tartalmakat a magyar „közmédia” akadálytalanul terjeszti - olvasható a két szervezet közös tájékoztatásából.

Mint a közleményben írják, közismert, hogy Oroszország az államilag finanszírozott dezinformációt is fegyverként használja az ukrajnai háborúban, ezért az Európai Unió több orosz propagandaforrást is szankciós listára helyezett. A Szputnyik és az RT semmilyen tevékenységet nem végezhetnek az Unió területén, és a tagországok médiaszolgáltatóinak is tilos ezek tartalmainak sugárzása vagy bármilyen terjesztése.

Szerintük a magyar közmédia csatornái ugyanakkor továbbra is forrásként használják az orosz propagandát, máskor pedig kritika nélkül közlik az orosz dezinformációs üzeneteket.

Miután a PC hiába tett ezzel kapcsolatban bejelentést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, a TASZ-szal közösen az Európai Bizottsághoz fordultak, hiszen a közmédia kijátssza az uniós jogot.

A két szervezet arra kéri a Bizottságot, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel tegyen azért, hogy egy tagállam közmédiája se szolgálhasson hátsó ajtóként a kitiltott háborús propaganda terjesztőinek.

„Az Európai Unió példás gyorsasággal és hatékonysággal lépett fel az orosz háborús dezinformációval szemben, így azt sem engedheti meg, hogy a magyar közmédia következmények nélkül tegye értelmetlenné az erre vonatkozó, közös európai szabályokat” – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója.

„Háború idején kiemelkedően fontos a kiegyensúlyozott tájékoztatás, főleg ha az agresszió épp a szomszédunkban zajlik, az agresszor állam, Oroszország pedig Magyarország szövetségesi rendszerére próbálja áthárítani a felelősséget e háborúért. Ha a Kreml által terjesztett bizonyítottan hamis állításokat a magyar társadalom széles tömegéhez juttatják el belpolitikai szereplők, azzal Moszkva dolgát könnyítik meg, hiszen ezek a narratívák segíthetnek elbizonytalanítani a magyar közönséget abban, hogy valóban csak a Kreml felelős Ukrajna megtámadásáért” – fogalmazott Szicherle Patrik, a Political Capital elemzője.