Tavaszi gyógynövénykúrák

Tisztítsuk meg saját és egész családunk szervezetét gyógynövényekkel Isten patikájából! A tavaszi teakúrákkal felfrissíthetjük összegabalyodott érhálózatunkat és helyreállíthatjuk egészségünket.

Bomlanak a rügyek, éled a természet, közöttünk sem jár-kel már olyan tátott szájú kacagással az influenza. E rügybontó hónapok, a tavasz beköszönte az ideális időszak a méregtelenítésre. Még aki egy szót sem hallott böjtről, gyakran az is érzi ezekben a hetekben, hogy a szervezete igényli a téli sötétségben, beburkolózásban töltött hónapok utáni felfrissülést, a felhalmozódott salakanyagok kisöprését. Mi lenne erre természetesebb és egészségesebb megoldás, mint a saját hazánkban is megtermő gyógynövényekből készített teafőzetek? 
 
A nyugati gyógyszeripar érdekeltjei e csodaszereket, Isten ingyenes patikáját, igyekeztek gyomnak titulálni, hogy a kuncsaftokat elriasszák a gyógynövényektől, és ugyanakkor rászoktassák a szintetikus gyógyszerekre. Sajnos majdhogynem totális sikert értek el e tekintetbe reklámjaik, mivel rejtett titkaikat ma már csak könyvekből próbáljuk visszatanulni, amely metódus nyilván sokkal kevésbé hatékony, mint a javasasszonyok, családanyák által anyáról leányra szálló élő hagyomány.
 
A gyógynövények gyógyító hatásáról elöljáróban még egy fontos megjegyzést szükséges megtenni. Valóban csodás hatásfokkal tudnak az ember szervezetének segíteni. Saját tapasztalatból mondom, hogy ha az ember az éppen szükséges gyógyteával összetalálkozik, akár egyetlen deci is elég a csodaszámba menő gyógyuláshoz. De! A gyógynövények még tudják azt, amit a modern nyugati orvoslás már nem, mégpedig hogy az emberek különbözőek. Mindenki saját, egyedi lélekkel rendelkező teremtmény, nem számlálhatók darab-darab szerint. És ezzel nyeri el értelmét az, hogy miért alakul ki az embernek az az érzése – mivel egy gyógynövénynek sokrétű és szerteágazó hatását közlik a vonatkozó irodalomban –, hogy ez nem lehet igaz, hisz végső soron minden mindenre jó! De valójában ennek az az oka, hogy az embernek személyesen kell önmagán kísérleteznie, épp számára melyik növény milyen bajra gyógyír. Ezért ha elsőre nem érjük el a várt hatást, ne csüggedjünk, próbálkozzunk tovább, mert – saját tapasztalataim szerint – megéri! 

Néhány gyógytea kifejezetten tavaszváró kúrához

Elkészítésük: Forrázva, röviden áztatva.
Alapszabályként megjegyzendő: 1 teáskanál fűhöz ¼ liter víz szükséges.
 
Csalán
Bár mindenki ismeri, méltatlanul kevesen alkalmazzák orvosságként. Vértisztító, anyagcsere-serkentő hatása miatt kifejezetten tavaszi kúrára javasolt növény. Négy héten át minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy csésze csalánteát, majd napközben 1-2 csészével, a jó hatásfok elérése érdekében kortyonként. Az eredmény vérkeringésünk felüdülése következtében az igazi tavaszi frissesség érzése lesz. Megelőzés céljából egész évben fogyaszthatjuk, de csak naponta egy csészével. Így hatékonyan véd a vírusos megbetegedésektől, vérképzést serkentő hatása miatt élénkíti és frissíti a szervezetet. Külsőleg hajunkat friss csalán főzetével rendszeresen mosva korpamentes, selymes és sűrű hajunk lehet.
 
Kakukkfű
Légúti megbetegedések (az épp átlábalt vírusok miatt sokaknál előfordul) esetén javallott napi két csésze fogyasztása. Csillapítja a köhögést, a gyomrot is nyugtatja, és frissítőleg hat egész szervezetünkre.
 
Cickafark (végül, de nem utolsósorban, kifejezetten nőknek ajánlva e csodaszer)
Női olvasóknak elsődlegesen feljegyzendő gyógynövény! Bármely korú nőnek ajánlott, gyakorlatilag bármely medencetájéki bajban gyorssegélyként hat. Rendszeres fogyasztása pedig harmonizálja a női szervezetet. De e csodanövény más gyógyhatásokkal is rendelkezik: fokozza a vérképzést (ezért tavasszal kifejezetten javallott), keringési zavarok és a bélrendszer bántalmai ellen is hatásos.
 
Remélem, e teák elfogyasztása segít nekünk, hogy vígan tartsuk a lépést a mosolyodó természettel. És immáron betegségektől, téli fásultságtól megszabadultan, frissen mehessünk egy-két gyógynövénygyűjtő túrára a környező erdőkbe, rétekre. Hogy a gyógyszeripar mérgei helyett újra lehessen saját kamra-patikája minden leánynak, anyának és nagymamának.