Terrorcselekményre készülő norvég férfit fogtak el + videó

Terrorcselekményre készülő norvég férfit fogtak el + videó

A 45 éves norvég gyanúsított a 2011-es - Anders Behring Breivik által végrehajtott - 77 halálos áldozattal járó cselekményt akarta túlszárnyalni.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége elfogott a múlt héten egy Budapesten élő norvég férfit, aki terrorcselekményre készült - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a rendőrség honlapján.

A 45 éves norvég állampolgár által közzétett videókon arról beszélt, hogy a 2011-es – Anders Behring Breivik által végrehajtott – 77 halálos áldozattal járó cselekményt akarja túlszárnyalni.

„Elveszek mindent, ami számít, ami értékes, elpusztítom az országot. Csak figyeljetek! …. Bárhol támadhatok. …. Repülő, reptér, vasúti pályaudvar, semmi nem probléma nekem. …. El fogom pusztítani az ártatlanokat.”

A KR NNI Nyomozó Főosztály munkatársai a jelzést követően azonnal megkezdték a felvételek elemzését, az azokon szereplő férfi beazonosítását, illetve az általa tervezett bűncselekménnyel kapcsolatos valamennyi információ beszerzését.

A nyomozók az adatgyűjtés során felvették a kapcsolatot a norvég rendőrséggel is, és kiderült, hogy a férfit hazájában korábban már többször elítélték különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt. A terrorcselekmény elkövetésével gyanúsított férfit múlt szerdán Budapesti albérletében fogták el. A lakásban a rendőrök kutatást tartottak, és minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

A nyomozók az adatgyűjtés során felvették a kapcsolatot a norvég rendőrséggel is, és tájékoztatásuk alapján kiderült, hogy a férfit hazájában korábban már többször elítélték különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt.

A beszerzett információk alapján szükséges volt a férfi mihamarabbi elfogása, így a jelzést követő pár órán belül meg is történt az összehangolt akció, aminek végrehajtására – a cselekmény súlyára, valamint a férfi előéletére tekintettel – a rendőrök a TEK-et kérték fel. Budapesti albérletében fogták el 2023. június 14-én. A lakásban a rendőrök kutatást tartottak, majd minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

A férfit előállítását követően a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés megalapozott gyanúja miatt, majd őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. A bíróság szombaton a férfit letartóztatta, a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani.

A bíróság múlt szombaton elrendelte letartóztatását, melyet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) kell végrehajtani - olvasható a police.hu-n.

Címlapkép: Illusztráció. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán