Teljesen eltűnhetnek a kisboltok Magyarországról

A kisvállalkozások többsége képtelen lesz kigazdálkodni a minimálbér 15, illetve a garantált bérminimum 25 százalékos emelését.

Ezzel szemben a nagyobb cégeknél, multiknál dolgozók jól járhatnak. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), a napokban állapodott meg a 13 ezer embert foglalkoztató SPAR Magyarországgal a béremelésekről.

A munkaerőhiány a nagy foglalkoztatókat is érinti, így amennyiben meg akarják tartani a szakképzett dogozóikat, úgy muszáj végrehajtaniuk a bérfejlesztést. A KASZ képviselői jövő héten többek közözött a Tesco, a Metro és az Auchan vezetőivel is egyeztetni fognak a béremelésekről.

Eltűnhetnek a kisboltok

Ezzel szemben a kisvállalkozások többsége egyszerűen képtelen lesz kitermelni a minimálbér 15, illetve a garantált bérminimum 25 százalékos emelését. A kormány döntése következtében a társasági adó 9 százalékra mérséklése sem fogja érinteni őket, mivel az 500 milliós határtól messze elmarad az éves forgalmuk. A KSH adatai szerint 2012-höz képest 2016-ra közel 15 ezerrel csökkent a kiskereskedelmi értékesítőhelyek száma. A folyamat idén tovább gyorsulhat.