Tényleg eltörlik a tanárok közalkalmazotti státuszát

Tényleg eltörlik a tanárok közalkalmazotti státuszát

Rétvári Bence szerint az ágazat sajátosságaihoz igazított saját törvény vonatkozik majd a pedagógusok foglalkoztatására - ami viszont nem a közalkalmazotti jogviszony lesz.

Tavaly ősszel derült ki, hogy a kormány eltörölheti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, de Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter akkor még cáfolta az ezzel kapcsolatos értesüléseket. Azóta viszont a Belügyminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a tervezetet, amelyről a pedagógus-szakszervezet képviselői azt mondták, hogy nagyon rossz következményekkel járna.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint teljesen új jogállást hoznak létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem a munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógus kollégákat, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben - írja az Index.

Néhány nappal később Ander Balázs, a Jobbik-Konzervatívok parlamenti képviselője írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez. Ebben felhívta a figyelmet, hogy „2019-ben a szakképzésben dolgozóktól, majd 2020-ban a közművelődés munkavállalóitól vették el a közalkalmazotti státuszt.”

„Érdeklődöm, hogy a köznevelési rendszer foglalkoztatottjai mikortól számíthatnak erre a – véleményünk szerint hátrányos – lépésre. Kikérik-e a döntés előtt az érintettek véleményét? Ha igen, akkor az mennyire fogja befolyásolni a döntéshozatalt? Az önök részéről milyen érvekkel tudják alátámasztani a közalkalmazotti jogállás megszüntetését a közoktatásban foglalkoztatott pedagógusok esetében?”

Ezekkel e kérdésekkel fordult Ander Balázs a belügyminiszterhez, amire most, hétfőn érkezett meg a kormány válasza. Pintér Sándor nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki azt írta:

„A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról című törvénytervezet célja, hogy létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglakoztatotti jogviszonyt, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit.”

Az államtitkár szerint a törvény a kormány azon szándékát tükrözi, „hogy a pedagógusokra önálló, a hivatás presztízsét is tükröző hivatásrendi törvény vonatkozzon, másrészt egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást, mivel az eddigi 3 különálló törvényben (a nemzeti köznevelésről szóló, a munka törvénykönyvéről szóló és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) lévő foglalkoztatási elemek egyben szerepelnek majd”.

Ezáltal tehát egy, az ágazat sajátosságaihoz igazított saját törvény vonatkozik majd a pedagógusok foglalkoztatására

- írta válaszában Rétvári Bence, elismerve ezzel azt, hogy eltörlik a közalkalmazotti státuszt.

Címlap: Ander Balázs, a Jobbik-Konzervatívok képviselője Fotó: MTI/Máthé Zoltán