Tényleg nincs pénz a pszichiátriai betegek kezelésére?

A Pécsi Tudományegyetem megszüntetné a mohácsi pszichiátriai osztályt. A Jobbik felszólalt ellene.

A nemzeti párt arra kéri Nagy Csabát, az önkormányzat fideszes elnökét, hogy vizsgálja ki ezt az ügyet, és tegyen valamit azért, hogy az átszervezés ne valósulhasson meg. Szőcs kérdésünkre elmondta várhatóan a napokban dönthetnek erről, és a Jobbik annak örülne, ha a tervezet végül nem valósulna meg – tette hozzá a politikus.

A képviselő szerint a kórház ágyszámait költséghatékonyságból akarják lecsökkenteni, megszüntetve ezzel a 35 férőhelyes pszichiátriai osztályt – utalt ezzel Szőcs az egészségügyben tapasztalható pénzelvonásra.

Sok hátránya lenne ennek, ha csak az aktív ellátás szűnik meg akkor az is előfordulhat, hogy reggel begyűjtik az öngyilkosokat és este kiteszik őket az utcára, kérdés, hogy ennyi idő alatt megváltozhat-e egy ember szándéka, mert egy pszichiátriai kezelés nem egy napos – figyelmeztetett a képviselő.

Az osztály esetleges bezárásával több munkahely is megszűnhet s nem mellesleg, mivel a kórház elesik a fejkvóta után járó támogatásoktól, komoly anyagi gondot jelenthet ez az intézménynek – fogalmazott az ellenzéki képviselő.

Bár van még pszichiátriai osztály Szigetváron és Pécsett is, de a mohácsi ellátási körzete 60.000 ember, ami a megye lakosságának több mint 15 százaléka.

A problémát inkább megelőzni kellene – szögezte le Szőcs, majd hozzátette: az osztály megszűnése csak hátrányosan érintheti a környezetet. A nemzeti párt frakcióvezetője szerint a javaslat a bűncselekmények elszaporodásához vezethet, hiszen így mentálisan sérült emberek maradhatnak kezelés nélkül.

Ha az átszervezés következtében életellenes bűncselekmények történnek, akkor vajon ezért ki fogja vállalni a felelősséget? – tette fel a kérdést Szőcs Norbert.

Kelemen E. Eszter