756 ezer forint a TEK-es bruttó átlagfizetés

756 ezer forint a TEK-es bruttó átlagfizetés

A TEK személyi állományának átlag havi munkabére bruttó 756 ezer forint – tájékoztatta az Alfahírt a Terrorelhárítási Központ, miután lapunk a személyi állománnyal és a juttatásokkal kapcsolatos kérdéseket küldött a rendvédelmi szervnek.

A tájékoztatás szerint az átlag havi munkabér bruttó összegének emelkedését többek között a 2022. január 1-jén életbe lépett béremelések okozták, ezen belül változott a beosztási illetmény, a hivatásos pótlék, a szolgálati időpótlék, az idegennyelv-tudási pótlék, de hatással volt rá a minimálbér és a garantált bérminimum emelése is.

A TEK létszáma jelenleg 1279 fő, amelyből 990 fő a hivatásos szolgálati jogviszonyban álló személy.

E létszámon felül vannak olyan, nyilvánosságra nem hozható létszámban és pozícióban alkalmazott személyek is, akik az operatív, titkosszolgálati feladatokban vesznek részt. Nemzetbiztonsági okokból az erre vonatkozó információk közlése a hatályos törvények értelmében megtagadható, így ezeket nem ismerhetjük meg.

Kérdésünkre a dr. Pekó János rendőr alezredes, megbízott igazgató által jegyzett válaszban közölték azt is, összesen 981 fő részesült hivatásos szolgálat elismerése céljából megállapított szolgálati juttatásban, tehát az úgynevezett fegyverpénzben (a titkosszolgálati feladatokat ellátó személyi létszám ebben az esetben sem ismerhető meg).

A Terrorelhárítási Központ 2010-ben jött létre, kifejezetten a nemzetközi és belföldi terrorelhárítás, valamint a szervezett bűnözés elleni professzionális fellépés érdekében. Feladata többek között az állami vezetők védelme, de olyan esetekben is gyakori a TEK riasztása, amikor a rendőrség kiemelt kockázatot jelentő, azaz fegyveres beavatkozást igénylő cselekményekre kényszerülne.