Tetszik nekik az európai robbantgatás

Az al-Shabaab szomáliai terrorcsoport ismételten hősként ünnepelte szerdán a párizsi vérengzés elkövetőit, akiknek tettét követendő példaként állította elsősorban az Európában élő muszlimok elé.
 
"Allah és prófétáinak becsmérlését meg kell bosszulni" - olvasható a terrorcsoport szerdán megjelent nyilatkozatában, amelyben az al-Shabaab a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap elleni merénylet két végrehajtóját, a Kouachi-fivéreket és az egyik párizsi kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő Amedy Coulibalyt is megemlítette.
 
A január eleji párizsi támadássorozatban az elkövetőkön kívül 17-en vesztették életüket. A szomáliai terrorcsoport a Charlie Hebdo elleni támadás hetén közzétett közleményében úgy vélekedett, hogy muzulmánok ezrei örültek a történteknek. Mint akkor fogalmazott, "a hősök elsőként bosszút álltak azokon, akik megsértették a próféta méltóságát".
 
"Amíg Franciaország ezen az úton halad tovább, soha nem lesz biztonságos hely. Párizs és Toulouse utcái lesznek a mudzsahedek támadásainak célpontjai" - hangsúlyozta közleményében a terrorszervezet.
 
Toulouse-ban és Montauban városában a francia Mohamed Merah 2012 márciusában három francia katonával, három gyerekkel és egy zsidó iskola tanárával végzett. A rendőrség később, az elkövető elfogására indított akció közben megölte a merénylőt.
 
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab a kelet-afrikai országban évek óta harcol egy saját - az iszlám jogrend, a saría alapján szerveződő - állam megteremtéséért. A terrorcsoport ellenőrzése alatt tart egyes középső és déli országrészeket, és rendszeresen végrehajt merényleteket Szomáliában és a szomszédos Kenyában is.