Tiborczig vezetnek a szálak: az MNB 70 milliárdjával indult a PolSolar, de már rejtély, ki a gazdája

Tiborczig vezetnek a szálak: az MNB 70 milliárdjával indult a PolSolar, de már rejtély, ki a gazdája

A szóban forgó cég Tiborcz István érdekeltségével egy helyen van bejegyezve, sőt, a cég alapítója egy török milliárdos, aki baráti viszonyt ápol Orbán Viktorral.

A PolSolar Kft. öt darab, egyenként csaknem 50 megawattos áramot termelő naperőműparkot épített Mezőcsáton; a társaság a Magyar Nemzeti Bank kötvényprogramjából 70,7 milliárd forintot szerzett a közel 100 milliárdos beruházáshoz. Azt viszont homály fedi, hogy ki a vállalat tulajdonosa - írja a hvg.hu.

A rejtély övezte cég alapítója az Orbán Viktorral baráti viszonyban álló török milliárdos, Adnan Polat családja volt. Ám a végső tulajdonosok néhány éve a Central European Opportunity és a Voyager nevű magántőkealapok mögé bújtak.

Ám az most mégis kiderült, hogy

A NER-es kapcsolódást mutató PolSolar, az anyavállalata, és a két tőkealap is ugyanazon pasaréti címre vannak bejegyezve, ahová Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének több cége is.

A PolSolarnak 2024 közepére 11,8 milliárd forintra nőttek a szabad pénzeszközei, amiből most kifizettek 5 milliárdot a kötvénytulajdonosoknak, és szintén 5 milliárdot a magántőkealapoknak - világít rá a lap.

Arra az összefüggésre is kitérnek a cikkben, hogy a Central European Opportunityhez tartozó Green Energy Investor Zrt.-ről manapság derült ki, hogy hosszú idő után ez az egyik olyan cég, ami szélerőmű-kapacitás kiépítésére engedélyt kapott az államtól.

(Címlapkép: Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Balról Adnan Polat török üzletember. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)