Bevetették Németh Szilárdot a tiszaújvárosi vendégmunkás-konténervárosnál

Bevetették Németh Szilárdot a tiszaújvárosi vendégmunkás-konténervárosnál

Tiszaújváros a bajban is számíthat a Magyar Honvédségre - jelentette ki az MTI tudósítása szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban csütörtökön.

Németh Szilárd a Tiszaújváros határában fekvő mobil lakópark fertőtlenítéséhez kapcsolódó sajtótájékoztatóján elmondta, a munkások által lakott telepen biológiai fertőtlenítést végzett a honvédség, a katonák mintegy nyolcórás munkával fertőtlenítették és vírusmentesítették a külső és belső felületeket, valamint a lakó- és szociális helyiségeket.

A területen harmincöt honvéd teljesített szolgálatot és

minden olyan eszközt bevetettek, amellyel a biológiai mentesítés sikeres lehet ezen a fertőzött területen

- ismertette az államtitkár. Németh Szilárd köszönetet mondott a mentesítésben részt vevő honvédek helytállásért és munkájáért, kiemelve, hogy önként vállalták ezt a munkát, csakúgy, mint a járvány első szakaszában a több mint ezer idősotthon fertőtlenítését is.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Magyarország "a koronavírus-járvány elleni küzdelem első szakaszát megnyerte", és ebben nélkülözhetetlen és kimagasló szerepe volt a honvédségnek.

"Nagyon sok feladatot láttak el a katonáink, az egyik legfontosabb feladat az idősotthonok fertőtlenítése és vírusmentesítése volt, és most itt, ezen a munkásszállón, ezen a telephelyen is ilyen feladatot látott el a Magyar Honvédség vegyvédelmi zászlóalja"

- mondta, megjegyezve, ezt a biológiai mentesítésitő feladatot Magyarországon egyedül a honvédség tudja ellátni.

Németh Szilárd egyben megköszönte a karantén biztosítását ellátó rendőrök, tűzoltók és polgárőrök munkáját is.

Az államtitkár arra kérte a tiszaújvárosiakat, tartsák be a járványügyi szabályokat: hordjanak maszkot, alaposan mossák és fertőtlenítsék a kezüket, ha tüneteket észlelnek, maradjanak otthon és tartsák a 1,5-2 méteres védőtávolságot és ne látogassák a kórházakat, idősotthonokat. Így védhetik meg egymást és Tiszaújvárost a fertőzéssel szemben.

200 fertőzött Tiszaújvárosban - Senki nem hagyhatja el a konténervárost, ahol rengeteg török vendégmunkás él

Saját közösségi oldalán számolt be Tiszaújváros polgármestere, Dr. Fülöp György arról, hogy letesztelték a ThyssenKrup cég dolgozóit, ahol mintegy kétszáz koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Mint ismert, itt épül a Mol megbízásából a cég új üzeme, amelynek kivitelezője a német cég. Korábban az N1TV helyszíni riportban számolt be arról, hogy a tiszaújvárosi MOL Petrolkémia Zrt.

200 fertőzött a konténervárosban

A Mol az MTI megkeresésére azt közölte, a honvédség és a vegyi elhárító egység csütörtök reggel nyolc órakor kezdte meg a fertőtlenítést a mobil lakópark területén.

Azt írták, a társaságot a tiszaújvárosi poliol-projektet vezető német Thyssenkrupp értesítette, hogy alvállalkozóinak munkatársai körében is nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. A fertőzés tovább terjedésének megelőzésére a fővállalkozó Thyssenkrupp úgy döntött, hogy a teljes kivitelezői létszámot - mintegy kétezer embert - teszteli; jelenleg 245 embernek lett pozitív a tesztje. Őket a tesztelés időpontjától kezdve elkülönítették, karanténban vannak, és egyikük sem szorul kórházi kezelésre.

A közlemény szerint a hatósági járványügyi határozat megérkezéséig minden dolgozónak a szálláshelyén kell maradnia, az alvállalkozók a helyi hatóságok segítségével felügyelik, hogy munkavállalóik betartják-e a karantént. Tájékoztatásuk szerint a német cég alvállalkozóinak munkatársai között magyarok és külföldiek is vannak, utóbbiak nagy része uniós országból érkezett.

 "A Mol a fővállalkozó Thyssenkruppal együtt a kialakult helyzetet folyamatosan nyomon követi, a további intézkedéseket ennek megfelelően, a hatóságokkal együttműködve teszi meg. A Mol eddig csaknem 600 teszttel segítette a Thyssenkrupp alvállalkozóinak folyamatos szűrését" - írta közleményében a cég.

Borsod 6: a kormány titkolja, hány külföldi vendégmunkás dolgozik Tiszaújvárosban

Az október 11-i időközi országgyűlés választás egyik fontos témája ellenzéki oldalról a nem túl vonzó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkaerőpiac. Bíró László az ellenzéki pártok közös jelöltje korábban ezzel kapcsolatban korábban már közölte, hogy "a legnagyobb probléma Tiszaújvárosban ebbe a kérdéskörbe foglalható össze: elvándorlás, tisztességes munkahelyek helyett rabszolgamunka, és ami még bosszantóbb ebben az egészben, hogy nincs normális bér, nincs normális fizetése az embereknek".