"Azt mondtam a magyar embereknek, takarodjatok el Vasváriból" - hangfelvételen fenyegetőzik a polgármesterjelölt

A helyi lap főszerkesztőjét eltünteti, az egyik kommentelőt elüti az autóval, mondta.

Szeptember 16-án időközi polgármester-választást tartanak Tiszavasváriban, mivel az eddigi városvezető, a jobbikos Fülöp Erik parlamenti mandátumot szerzett. A pozícióra öten pályáznak: Badics Ildikó, a település jegyzője (vele készült interjúnk itt olvasható), őt támogatja Fülöp Erik is, az iskolai büfés, Szőke Zoltán, aki a Fidesz jelöltje, mellettük függetlenként indul Munkácsi Mihály alpolgármester, Nácsáné Dr. Kalán Eszter és Rozgonyi Attila.

A Mifelénk, Tiszavasváriban nevű Facebook-oldal tegnap nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, melyen Munkácsi Mihály hallható. A független jelölt egy múlt hét közepén tartott lakossági fórumon körülbelül húsz-harminc – többségében roma etnikumukat nyíltan felvállaló – hallgató előtt beszélt.

"Azt nem értik meg, hogy milyen sokan vagytok, hogy a cigányok, hogy értsétek meg, hogy velük együtt kell élni. Ha nem tanultok meg együtt élni, akkor költözzél el Vas... takarodjál el Vasváriból, azt mondtam nekik, a magyar embernek, takarodjatok el Vasváriból".

Halálosan megfenyegette az újság főszerkesztőjét

Portálunk birtokába került a teljes, több órás hangfelvétel is a rendezvényről. A felvételen Munkácsi többek között a városi újság főszerkesztőjéről beszél fenyegető hangnemben.

Az ügy előzménye, hogy a választási kampány idején a fideszes képviselők megtorpedóztak egy egészségügyi fejlesztést a városban, erről az Alfahír is beszámolt.

Fideszes kampány Tiszavasváriban: megtorpedózták az egészségügyi fejlesztéseket a kormánypártiak

"Július elsejétől a járóbeteg-szakellátás vállalkozásban működik tovább, hamarosan egy új épületbe, jobb körülmények közé kerülhetnek a szakemberek" - nyilatkozta július elején portálunknak adott interjújában Badics Ildikó, Tiszavasvári jegyzője, aki polgármesterjelöltként indul a szeptemberi időközi választásokon, hogy folytassa a Fülöp Erik által megkezdett munkát.

A Vasvári Hírmondó augusztusi számában is megjelent, hogy Szőke Zoltán (Fidesz) és Munkácsi Mihály (független) polgármesterjelölt nem támogatta a járóbeteg szakellátás bővítését.

Az önkormányzati lap megjelenése előtt, annak tartalmáról, rendhagyó módon előre értesült Szőke és Munkácsi, akik közösen keresték fel a lapot kiadó Badics Ildikót, hogy nyomást gyakoroljanak rá, és a cikk ne jelenhessen meg. Ezt maguk az érintettek is elismertek az Indexnek.

A portálunk birtokába került felvételen Munkácsi arról beszél, hogy fenyegette meg az eset után a lap főszerkesztőjét:

"Az az igazság, hogy rólam is írtak pár dolgot, csak én akkor megmondtam a főszerkesztő úrnak álljatok le... álljatok le, mert nem Pesten vagytok, nem Egerben vagy, Vasváriba' vagy, Szabolcs-Szatmár megyében. Nekem van sok cimborám Vasváriban, van nekem is egy múltam, csináltam sok hülyeséget. Elmegyek Naményba (Vásárosnaményba – szerk.), elhozok négy embert, őket majd hazaviszem, de titeket többet nem fognak megtalálni. Megmondom az őszintét, ez így volt.”

Úgy tudjuk, az újság főszerkesztője jogi lépéseket tesz az ügyben.

Verések, fenyegetések

A teljes felvételen több erős részlet is hallható:

"Csomó magyar rosszabb, mint a cigányok. Ott van a Sirály kocsmában a Púpos, valamelyik nap a fiam, a Zsolti úgy megverte, azt hittem meghalt." 

Egy másik városi lakosról, Sz. Péterrő, aki az interneten kritizálta Munkácsit, a jelölt ezt mesélte: "Annak is megmondtam hogy ha ilyeneket ír, akkor eggyel kevesebb jelölt lesz, mert börtönbe kerülök, de egy Sz. Péterrel is kevesebb lesz, mert megdöglesz, a fekete kocsimmal elütlek és átmegyek rajtad."

Egy másik, a felvételen elhangzó történet szerint az önbíráskodás sem áll távol a politikustól:

"Egy ember a gyerekek előtt elitta a családit, részegen hőbörgött. Odamentünk, de nem hívtunk rendőrt, megoldottuk mi. Mondtam a fiamnak, hogy üsse le, és leütötte egy léccel, tarkón ütötte, elájult."

A jelölt tesz feljelentést

Megkerestük Munkácsi Mihályt is, aki azt mondta, nem kíván nyilatkozni a felvétellel kapcsolatban. Annyit végül elmondott, hogy ő fog bemenni a rendőrségre feljelentést tenni, a 20-30 fős lakossági fórum ugyanis szerinte nem kampányrendezvény volt, hanem egy baráti beszélgetés. Hogy milyen alapon, milyen ügyben teszi meg a feljelentést, azt nem árulta el: "majd meg fogják látni."

(Fotó: Munkácsi Mihály/Facebook)