Tíz éve tudtuk meg, hogy Gyurcsány elkúrta és hazudtak reggel, éjjel, meg este

A beszéd szeptember 17-i kipattanása felforgatta és megváltoztatta a belpolitikai viszonyokat.

Az őszödi beszédet – amelynek közvetlen következménye lett a Magyar Televízió székházának ostroma – Gyurcsány később magyarázta „szenvedélyes igazságbeszédként”, és „bátorbeszédként” is. Ez év májusában még egy rövid videókampányt is elindított, amelyben saját bizonyítványát magyarázva arról beszélt, hogy szocialista vezetők árulták el és szivárogtatták ki a nem nyilvánosságnak szánt, zárt tanácskozáson elmondott, szigorúan titkos, ugyanakkor indulatos beszédet. Vannak, akik szerint éppen Gyurcsány szivárogtatta ki a saját beszédét, de rosszul mérte fel annak következményeit, mert a „bátor” beszédéből a bukása kezdőmondatai lettek. Igaz, Gyurcsány – bár utólag talán ezzel tette volna a legtöbbet a szocialistákért – nem mondott le azonnal, csak három évvel később távozott, addigra történelmi bukásra ítélve az MSZP-t és lényegében a kétharmados hatalomba segítve Orbánékat.

A Youtube-on bárki megtalálhatja a teljes beszédet, vagy annak legismertebb részleteit.

Az őszödi beszéd legismertebb részei

„ (…) elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi.”

„Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt.”

„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.”

 

Önnek mi volt az első gondolata, mikor meghallotta a beszédet? Írja meg kommentben!