Tízmilliárdos terhet jelenthet az egészségügynek a migráció

De szerencsére Magyarországon a kórházak modernek, dúskálnak a pénzben és az eszközökben. Ja, nem.

Jelentős költségeket jelenthet az egészségügyi intézményeknek a mára százezer főt is meghaladó illegális migráció. Dr. Lukács László, a Jobbik parlamenti képviselője szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az orvosi segítséget természetesen senkitől nem szabad megtagadni, de amellett sem lehet elmenni szó nélkül, hogy ez mekkora anyagi terhet jelenthet az egészségügynek.

Két verzió van: az egyik, hogy a menekültstátus iránti igényt benyújtók a szabályok értelmében széleskörű, a háziorvosi ellátást is magába foglaló ellátásra jogosultak, ingyen. Ezt a kórházaknak a bevándorlási hivatal fizeti ki, miután leadták a számlákat.

Viszont aki nem nyújt be ilyen kérelmet, a jogszabályok értelmében szintén kap ellátást, de nem ingyen: a kórház kiállítja a számlát, amit az illegális bevándorlónak ki kellene fizetnie. De annak az esélye, hogy ez megtörténik, igen alacsony - ekkor viszont a költségek az egyébként is rossz helyzetben lévő egészségügyi intézményeken maradnak.

Lukács László közölte, számításaik szerint a bevándorlók romló egészségügyi állapotának kezelése, a járványok kordában tartása éves szinten meghaladhatja a tízmilliárd forintot.

A probléma azt az egészségügyet sújtja, ahol a záró leletekhez való nyomtatópapírt a betegnek kell bevinnie, a hosszú várólisták miatt a betegek magukat műtik meg, vagy épp bevásárlókocsival tolják be a kórházba a gyereket - mondta a jobbikos képviselő, hozzátéve, hogy a magyar egészségügyben egyszerűen nincs pénz extra munkákra.

A Jobbik ezúton felszólította a kormányt, hogy gondoskodjon az intézmények anyagi támogatásáról, ha más nem, akkor uniós forrásokból. Lukács László szerint mivel a nyugati államoktól eredő probléma sújtja Magyarországot, szükséges, hogy azok arányosan kivegyék részüket a magyar egészségügyet terhelő ellátásból. Az eddig felajánlott támogatás az egészségügyet nem érintette, ezért ha kell, Orbán Viktor maga kérjen tízmilliárd forintot az egészségügynek - vetette fel a képviselő.

Hozzátette: az illegális bevándorlás okozta terheknek még fáradtabb orvosok, még kevesebb gyógyszer és még hosszabb várólista lehet a vége.

Kedden a fővárosi Nyugati pályaudvarról 50 migránst kellett kórházba szállítani fertőző betegség gyanújával.