Tízmilliókat takaríthatna meg a főváros, ha elfordulna Csányi bankjától

Tokody Marcell, a nemzeti párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtti sajtótájékoztatóján közölte, nem értenek egyet azzal, hogy a város vezetői kizárólag az OTP-től akarnak ajánlatot kérni.

Elmondta, hogy a közelmúltban képviselőként megkereste a hat legnagyobb bankot, amelyek közül a CIB konkrét ajánlatot is megfogalmazott. Ebből kiderült, hogy az OTP 20 millió forintos díjával szemben a pénzintézet ingyen tartana rendelkezésre folyószámla-hitelkeretet a fővárosnak, ráadásul a bankközi forintátutalások is díjmentesek lennének, a kamatfelár pedig negyede lenne az OTP által kínáltnak - mondta Tokody Marcell.

A jobbikos képviselő nyomatékosította, hogy ez eddig csak egyetlen ajánlat, és könnyen lehet, hogy más bank még ennél is kedvezőbb feltételeket adna. Így a politikus szerint a főváros akár több százmillió forintot is megtakaríthatna egy bankváltással, egy hivatalos nyílt eljárásban pedig még kedvezőbb ajánlat is érkezhet.

„A főváros vezetésének szervilis ragaszkodása az OTP-hez számomra érthetetlen, ezt még azzal sem lehet megmagyarázni, hogy magyar bankot preferálnak, hiszen az OTP tulajdonosi körében közel 60%-ban külföldi befektetők vannak, az államháztartáshoz köthető tulajdonosok aránya pedig alig haladja meg az 5%-ot. Ezzel szemben például az MKB Bank 100%-os állami tulajdonban van, az Erstében pedig nemrég szerzett 15%-os részesedést a magyar állam” – sorolta érveit a képviselő, aki módosító javaslatot nyújtott be az előterjesztéshez, amelyben indítványozta, hogy 2016-ban folytassanak le egy nyílt közbeszerzési eljárást, a lehető legnagyobb nyilvánosság mellett, annak érdekében, hogy az Önkormányzat számára legkedvezőbb megoldás szülessen.

Mint korábban megírtuk, Tokody kitalálta a „Legyen Budapest is milliomos!” játékot, amely arról szól, hogy rákérdez arra, a fővárosi önkormányzat miért költ el - szinte észrevétlenül, teljesen feleslegesen - zsíros pénzeket mindenféle apróságra. A vizsgálatok során feltárt esetekben összességében akár százmilliókat is spórolhat a főváros, ilyen eset a mostani is.