Több ezren tüntettek Izraelben a Hamász-túszok elengedése mellett

Több ezren tüntettek Izraelben a Hamász-túszok elengedése mellett

Tel-Aviv és Jeruzsálem mellett más városokban is demonstráltak, sürgetve a miniszterelnököt, "bármi áron" hozza haza az embereket.

Ezrek tüntettek több izraeli városban, köztük Tel-Avivban és Jeruzsálemben helyi idő szerint szombaton, azt követelve az izraeli kormánytól, hogy tegyen többet a Hamász palesztin terrorszervezet által elhurcolt túszok elengedéséért - adta hírül az MTI.

A fogságban eltöltött napok számára utalva "120 nap a föld alatt" elnevezésű tömegdemonstráción az elhurcoltak számos családtagja is megjelent, egyikőjük pedig, egy 15 éves fiú - akinek az unokatestvére került a fegyveresek fogságába - a felszólalásában

azt követelte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőtől, "bármi áron" hozza haza az embereket.

Ugyanakkor tüntetéseket rendeztek Haifában és Beérsébában is.

Ahogy az ismert, a Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására.

Mindeközben a Wafa palesztin hírügynökség vasárnap azt közölte, az izraeli erők az övezet déli részén lévő, az egyiptomi határhoz közeli Rafah ellen intéztek légicsapásokat. Találat ért egy menekülteket elszállásoló óvodaépületet is, és több civil, köztük két gyermek meghalt.

(Címlapkép: A Hamász október 7-i Izrael elleni fegyveres támadásakor túszul elhurcolt emberek képeivel tüntetnek a kiszabadításukat követelő hozzátartozók a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidencia előtt 2024. január 22-én. MTI/EPA/Abir Szultan)