Több halálos áldozatot is követelt egy Duna melletti várost sújtó orosz dróntámadás

Több halálos áldozatot is követelt egy Duna melletti várost sújtó orosz dróntámadás

A NATO-tagállam Románia közben légtérsértésről számolt be Oroszország újabb légitámadása nyomán. A drónbehatolást az ukránok is megerősítették.

Hárman meghaltak és 14-en, köztük gyermekek is megsebesültek az Odesszai területen, a román határ közelében, a Duna mellett fekvő Izmajil ellen péntek hajnalban indított orosz dróntámadásban - közölték pénteken a helyi hatóságok.

A "nagyszabású terrortámadás" több helyen tüzet okozott, és házakat rongált meg

- írta a Telegramon Oleh Kiper, az Odesszai terület kormányzója.

Az éjszakai orosz rakétatámadások Dnyipróban egy ipari létesítményben okoztak károkat és tüzet - írta a Telegramon Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója, hozzáfűzve, hogy a régiót ért drón- és bombatámadások kárt okoztak az infrastruktúrában, de egyelőre halálos áldozatokról nem értesültek.

Az ukrán légierő közlése szerint az oroszok által indított 32 drónból 24-et hatástalanítottak az éjszakai támadás alatt.

Az egyik drón azonban belépett Románia légterébe

- írták a Telegramon.

Emellett az ukrán erők egy ballisztikus és két irányított rakétát is lelőttek az éjszaka - tette hozzá közleményében az ukrán légierő.

Maguk a románok is légtérsértésről adtak hírt

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntek hajnali 3 óra körül, miközben Oroszország újabb légitámadást intézett a román határ közelében lévő ukrán folyami kikötők ellen - közölte a román védelmi minisztérium (MAPN).

A MAPN 1 óra 52 perckor két román F-16-os harci gépet küldött a térségbe a Borcea légitámaszpontról, hogy figyelemmel kísérjék a közeledő drónokat, 3 óra 22 perckor pedig a spanyol légierő légtérvédelmi járőrszolgálatra Romániába érkezett két F-18-as harci repülője is felszállt a Kogalniceanu-támaszpontról. A román határ mellett történt orosz dróntámadás miatt riasztott négy harci repülő 4 óra körül tért vissza bázisára.

A román radarok észlelése szerint

"fennáll a lehetősége", hogy az ukrán célpontokat támadó orosz drónok egyike 3 óra körül rövid (három percnél kevesebb) időre belépett a román légtérbe az ukrán határ térségében.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint ezúttal nem történt becsapódás román területen, de a légierő és a szárazföldi egységek át fogják kutatni a térséget - közölte a MAPN.

Ily módon történt drónbecsapódásra már többször is volt példa orosz részről a NATO-tagállam Románia területén.

(Címlapkép: Videóról készített képen orosz katona 9K111 Fagot félautomata vezetékes parancsközlő távirányítású páncéltörő rendszerrel tüzel ukrán célpontokra a nyugat-oroszországi Kurszki területen. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)