Több mint 238 millióval mentette ki a veszteséges Honvéd FC-t a Fidesz-kormány

Több mint 238 millióval mentette ki a veszteséges Honvéd FC-t a Fidesz-kormány

Közpénzzel kirángatják a csődközeli helyzetből a II. osztályba lecsúszott klubot, mielőtt az új tulajdonos, egy NER-es oligarcha belépne a képbe.

A lerombolt Bozsik Stadion helyén épített Bozsik Arénát 2021-ben avatták fel Kispesten. A Honvéd FC stadionja az eredetinél háromszor többe, 17 milliárd forintba került. Az Orbán-kormány még a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére létrehozott gazdaságvédelmi alapból is különített el rá pénzt – számolt be az RTL Híradó.

A Honvéd FC stadionjának óriási fenntartási költségei csődközeli helyzetbe vitték a csapatot.

A stadion fenntartása 2023-ban 478 millió forintba került. Idén augusztus 5-től ezt átvállalja az állam. A mfor.hu vette észre azt a kormányrendeletet, mely szerint idén több mint 238 millió forintot biztosítanak a Bozsik Aréna üzemeltetésére.

Maga a tulajdonos semmit sem kommunikált az adófizetői pénzből finanszírozott segítségről, a kormány pedig nem válaszolt az RTL ezzel kapcsolatos kérdéseire.

A csapat Leisztinger Tamás NER-es milliárdoshoz vándorol, de a stadion üzemeltetési költségeit már nem neki kell állnia.

Tavasz óta terítéken van, hogy új tulajdonosa lesz a klubnak. A Nemzeti Sport már április elején arról számolt be, hogy előrehaladott állapotban van az NB II-es csapat eladásának ügye, elviekben megállapodtak a vevővel. Szintén az Orbán Viktor szívéhez közel álló lap írta meg június 22-i cikkében, hogy aláírták a Honvéd FC eladásáról szóló előszerződést a felek, így a 2024-2025-ös idényt már az új tulajdonossal kezdheti meg a csapat. A kormányzati bejelentés értelmében pedig a stadion üzemeltetési költségei már nem az ő pénztárcáját fogják terhelni.

(Címlapkép: A kispesti Bozsik Aréna a labdarúgó OTP Bank Liga 16. fordulójában játszott Budapest Honvéd - Ferencvárosi TC mérkőzés napján, 2022. november 13-án. MTI/Mónus Márton)