Több mint 800 dolgozót küldenek el egy gödöllői autóipari gyár bezárása miatt

Több mint 800 dolgozót küldenek el egy gödöllői autóipari gyár bezárása miatt

Tömegesen kell elbocsátaniuk munkavállalóikat, akik közül sokan csak pár évvel vannak a nyugdíj előtt.

A Lear Corporation Hungary Kft. munkásgyűlés keretében szerdán bejelentette, hogy bezárja a gödöllői gyáregységét, ennek nyomán pedig elküldenek több mint 800 munkavállalót - értesült a 24.hu.

Az amerikai gyökerű autóipari multi többek közt elektromos kábelelosztó egységek, jelesül kábelkorbács gyártásával foglalkozik, és beszállítócégként 1992 óta van jelen a magyar járműiparban.

Most viszont a cég munkavállalói szakszervezetének elnöke, Kozma Zsolt a lapnak elmondta, a döntés a gödöllői kábelkorbácsgyár becsukását jelenti.

Az üzem bezárásának oka jó eséllyel az, hogy már túl drága a magyarországi munkaerő a cég számára.

- árulta el a szakszervezeti vezető.

Kozma a létszámleépítés kapcsán arra is kitért, hogy a dolgozók közel kétharmada több mint két évtizede állt a gyár alkalmazásában, a bezárás pedig sokukat nehéz helyzetbe hozta, főleg, hogy

jelentős részüknek csupán pár éve van hátra a nyugdíjig.

Még megbeszélések tárgyát képezi a leépítés ütemezése, az érintettek pontos száma, illetve a leépítéssel kapcsolatos javadalmazási csomag is - fűzte hozzá Kozma Zsolt.

A portál megjegyzi, hogy a szakszervezethez eljutott információk alapján a gödöllői járműipari gyár nem kapott kormányzati támogatást, és létszámtartási kötelezettsége sincsen.

A Lear folyamatosan telepítette át a hazai munkafolyamatait olcsóbb munkaerőt ígérő országokba, úgy mint Szerbia, Marokkó és Tunézia. Eddig a helyzet úgy állt, hogy a megszüntetett munkafolyamatok helyére rendre hoztak egy másikat, ezentúl viszont nem érkezik újabb gyártás Magyarországra.

A Lear Corporation Hungary Kft. egyébként 276,2 milliárd forintos árbevétellel zárta a múlt évet, amely közel 19 százalékos növekedés 2021-hez képest. Eközben a cég csaknem 6,3 milliárdos adózott nyereséget termelt, amely 24 százalékos visszaesést jelentett. A cégcsoport 2015 végén még 3311 főt foglalkoztatott hazánkban.

(Címlapkép: Lear Corporation/Facebook)