Több mint húszezer pedagógus hiányzott a magyar oktatásból a 2020/21-es tanévben

Több mint húszezer pedagógus hiányzott a magyar oktatásból a 2020/21-es tanévben

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke közölte: a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítőkkel együtt a hiány a 34 ezret is túlszárnyalta. Totyik Tamás szerint nyomást kell gyakorolni a kormányra, mert szeptemberben további ezer tanár távozhat az oktatásból.

Több mint 20 ezer pedagógus hiányzott a köznevelésből a 2020/21-es tanévben, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítőkkel együtt a munkavállalói hiány meghaladta a 34 ezret - közölte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatón, a témában végzett kutatásuk adataira hivatkozva.

Totyik Tamás az MTI szerint ismertette, hogy a felmérés során az országos kompetenciamérés telephelyi jelentéseit, a KSH és a társadalombiztosítás adatait használták fel.

A pedagógusok, valamint a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők számában a hiány 34 618 fő - közölte Totyik Tamás, aki elmondta: "ez egy alulbecsült konzervatív szám".

A kutatás alapján a 2020/21-es tanévben 20 587 pedagógus hiányzott a közoktatásból.

A rendszerből 3620 óvodapedagógus, 980 iskolapszichológus, 1745 fejlesztő- és gyógypedagógus hiányzott, a be nem töltött állások száma 5015, valamint a nyugdíjas visszafoglalkoztatottak száma 9227 volt.

A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők esetében a hiány 14 031 volt.

A kutatás szerint 2011-ben a telephelyek 11 százalékában, 2021-ben 33,2 százalékában tanított olyan dolgozó, akinek nem volt pedagógus végzettsége, továbbá 12 évvel ezelőtt a telephelyek 26,7 százalékában tanított olyan, akinek volt pedagógus végzettsége, de a tanított tantárgyra nem volt képesítése, ez az arány 2021-re 36,5 százalékra nőtt.

Totyik Tamás a sajtótájékoztató kezdetén azt mondta: megunva a kormánnyal folytatott számháborút, nyilvános adatokkal szeretnék bemutatni, hogy az oktatásban mekkora pedagógushiány van. Az adatokhoz az Orbán-kormány is hozzáfér,

"egyszerűen nem értjük, hogy a kormány miért nem áll ki a társadalom elé és ismeri el, hogy mekkora baj van az oktatásban"

- adott hangot véleményének.

Totyik Tamás elmondta, a pedagógushiány 2015 óta jelentős mértékben nő. A nyugdíjas visszafoglalkoztatottakról szólva arról beszélt, hogy az általuk betöltött állásokat hiányként kell kezelni, mert "a hiányt ezzel próbálják eltakarni".

Kitért arra is, hogy Magyarországon egy pedagógusra átlagosan 15 tanuló jut, míg az OECD-országokban átlagosan 14,6.

Nahalka István oktatáskutató azt mondta, az ismertetett adatok "inkább alulról való becsléseket jelentenek", a mostani 2023/24-es tanévben várhatóan a létszámproblémák csak nőnek. Szavai szerint a telephelyek felében "valaki hiányzik a pedagógusok közül".

Kérdésekre válaszolva Totyik Tamás elmondta, az előzetes visszajelzések alapján

szeptemberben nagyjából további ezer pedagógus távozhat az oktatásból.

Az érdekképviseleti vezető közölte, a kutatást közzéteszik, szeretnék az adataikat összevetni a kormányéval, és nyitottak a párbeszédre. A tüntetésekre vonatkozó kérdések kapcsán Totyik azt mondta: szerveznek még demonstrációkat, a kormányra nyomást kell gyakorolni, mert az általa vezetett szakszervezet szerint az oktatáspolitika "téves úton alapszik a bér, a pedagógushiány és a tantervi szabályozás következtében".

(Címlapkép: Résztvevők az oktatásért Miskolcról indult menet végén a fővárosban, a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt 2023. január 7-én. Középen Totyik Tamás. MTI/Balogh Zoltán)