Több ezer ukrán menekült Kárpátaljára

Mostanáig 4059 belső menekült érkezett Kárpátaljára.

A hivatal jelentése szerint 2016. június 2-ig Kárpátalján 4059 belső menekült ukrán állampolgár kapott ideiglenes elhelyezést. Közülük 284 fő a Krímből, míg 3775 személy a terrorellenes műveleti területről érkezett.

Az ideiglenesen áttelepültek között 1861 munkaképes felnőtt, 1006 gyermek, 1192 rokkant és idős ember található.

A Kárpátaljára érkezett belső menekülteket a hatóságok a napokban szólították fel arra, hogy jelentkezzenek az ukrán nyugdíjalap tartózkodási helyük szerinti kirendeltségén, és kérvényezzék a szociális segély és nyugdíj felvételére jogosító kártyájuk cseréjét olyan bankkártyára, amely - a nyugdíjasok esetében - egyúttal nyugdíjas igazolványként is szolgál majd. Júliustól csak az új kártyával rendelkező menekültek kaphatnak szociális juttatást, valamint nyugdíjat, és kizárólag az Ukrán Állami Takarékbank közvetítésével.

Kárpátalja kritikus helyzetben

Ahogy arról beszámoltunk, kritikus közegészségügyi helyzet alakult ki Kárpátalján az újszülöttek és kisgyermekek védőoltásához szükséges immunbiológiai készítmények hiánya következtében, ezért az ukrajnai megye vezetése Magyarországtól kéri, hogy humanitárius segély formájában pótolja a hiányzó vakcinákat.