Több ezren menekültek el az ISIS rémuralmát nyögő Manbidzsból

A londoni székhelyű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet arról tájékoztatott, hogy az emberek az Aleppó tartomány északkeleti részén található Manbidzs környékén, az arab-kurd koalíció fennhatósága alá tartozó területeken kerestek menedéket.

Az arab-kurd koalíció egyik illetékese korábban azt mondta, hogy a dzsihadisták azonnal agyonlövik azt, aki megpróbál elmenekülni a városból.

Mindeközben folytatódnak az összecsapások a tartományi székvárostól, Aleppótól 80 kilométerre fekvő város térségében, ahol az IÁ az utóbbi 24 óra leforgása alatt három öngyilkos merényletet is elkövetett az arab-kurd szövetség állásai ellen.

A város elleni döntő ostromot egyelőre elhalasztották a településen élő megközelítőleg százezres létszámú polgári lakosság miatt.

Az OSDH szerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció légi támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők legalább 59 harcosa halt meg a Manbidzs felszabadítását célzó offenzíva május 31-i kezdete óta. Az IÁ harcosai közül eközben 446-an vesztették életüket.

Amennyiben az arab-kurd erőknek sikerül elfoglalniuk Manbidzsot, akkor elvághatnák a török határtól az Eufráteszig, valamint a terrorszervezet szíriai fellegvárához, Rakkához vezető utat. Ezen az útvonalon történik az IÁ utánpótlása, illetve fegyvereseik mozgatása.

Az Iszlám Állam 2014. június 29-én kiáltotta ki a kalifátust, amelynek területe Szíria és Irak északi és középső részeire terjed ki.